Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd bro kan bli verklighet

I många år har Frövi båtklubb jobbat för att få höja bron mellan Kaninholmen och Hinseberg för att underlätta för båttrafiken. Nu ser drömmen ut att kunna infrias. Specialfastigheter, som äger bron, ställer sig positiv till en brohöjning.

Annons
Förhoppningsfull. Den låga bron begränsar båttrafiken i Väringen. Nu hoppas båtklubbens ordförande Lars Karlsson att problemet snart ska vara åtgärdat. Ett första steg är taget.BILD: INGVAR SVENSSON

– Frågan är vad projektet kostar och hur vi ska finansiera det, säger Lars Karlsson, ordförande i båtklubben. Specialfastigheter går inte in med några pengar. Däremot hoppas vi att kommunen och Lindesbergsbostäder kan hjälpa till på något sätt.

Vill höja en meter

Vid normalt vattenstånd är det 1,40 meter från vattenytan till balken under bron. Båtklubben vill höja bron en meter för att de större båtarna ska kunna ta sig under också vid högvatten. Som mest brukar vattenståndet höjas med 40 centimeter.

– Vi ska göra en projektering och ta fram ritningar, säger Lars Karlsson. I februari ska vi tillsätta en arbetsgrupp. Någon tidplan har vi inte. Men förhoppningen är att en ny bro ska vara på plats till sommaren eller till båtsäsongen 2013.

Måste godkännas

Torbjörn Blücher, fastighetschef vid Specialfastigheter, säger att båtklubben måste uppfylla ett antal punkter innan en brohöjning kan genomföras.

– Första förutsättningen är att vi kan godkänna det projekteringsförslag som kommer att läggas, säger han. Båtklubben måste också få erforderliga tillstånd från berörda myndigheter. Vidare måste vår hyresgäst, kriminalvården, godkänna en brohöjning.

Specialfastigheter kräver också att arbetena utförs på ett fackmannamässigt sätt som gör att den nya bron kan godkännas vid besiktning.

– Vi hoppas att kommunen i samband med en höjning av bron är beredd att överta drift och ägande av de belysningsstolpar som finns efter vägen ned till anstalten. Det rör sig om ett fåtal stolpar. Övriga äger redan kommunen, säger Torbjörn Blücher.

Mer läsning

Annons