Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på älgen

Nu är årets älgjakt i Örebro län i gång. Tusentals jägare har tagit ledigt från jobbet för att jaga. Samtidigt ökar antalet älgar som kommer att skjutas.

Annons
På pass. Niklas Johansson sitter på jaktpasset i tallskogen.

Med start i går började det smälla ute i skogarna. Ungefär 2 500 älgar kommer att skjutas i Örebro län under den här jaktsäsongen, enligt uppgifter från länsstyrelsen i Örebro.

För älgstammen ser nu ut att öka efter fler års nedgång. Avskjutningen ligger lite efter och den kan på vissa platser behöva ökas för att inte betesskadorna på skogen ska bli för stor, säger Johanna Wikland på länsstyrelsen.

Älgar gick till grannen

Under ett par, tre år i mitten av 80-talet sköts cirka 6 000 älgar i länet. 2006 var den siffran nere i drygt 2 000 älgar. Nu ökar alltså antalet älgar som förväntas skjutas.

Ett av de många jaktlag som på måndagsmorgonen inledde årets älgjakt var gänget i skogarna strax väster om Ramsberg i Lindesbergs kommun.

Före lunch hade några av de sex jägarna i laget sett fyra älgar, två kalvar, en älgko och en tjur. Men på förmiddagspasset gick älgarna över in på grannens jaktmark, så det blev inga skott avlossade, berättar Niklas Johansson när herrarna återses för lunch vid den timrad jaktstugan nära den lilla tjärnen.

NA braständare

En efter en troppar de in från sina pass för en snabb matpaus vid grillplatsen. Niklas försöker få fart på elden med en Nerikes Allehanda från 2007.

Lustigt nog handlar en av texterna i just den tidningen om älgen som hoppade in genom fönstret på ett kontor i centrala Örebro för fyra år sedan. Med hjälp av lite tändvätska får Niklas till slut fyr på brasan och snart samlas jägarna runt den värmande elden för att grilla lite korv.

För många jägare är en stund vid elden tillsammans med kompisarna minst lika viktig som jakten själv. Att få prata av sig och berätta sina jakt-historier.

Niklas Johansson säger att han redan ute på sitt pass på förmiddagen har haft koll på Facebook hur det gått för andra jägare. Jaktkamrater i andra lag som har haft bättre jaktlycka och då direkt lagt ut bilder av fällda älgar på nätet.

Ritar upp planer

Mer ved läggs på elden, fler korvar grillas och hunden Dalton får ett par korvskivor som tack för dagens arbete hittills. För snart är det dags för jaktledaren Mats Aronsson att lägga upp planerna för den fortsatta jakten. Passen fördelas mellan de sex jägarna och i takt med att kaffemuggarna töms på sitt svarta innehåll, beger sig jaktlaget från Rambergsskogarna ut på dagens andra runda.

I gruset på gårdsplanen vid jaktstugan ritas det upp var man ska stå för att ha bäst skottläge när älgarna väl kommer.

Kanske blir det strax norr om bäcken eller precis uppe på krönet av den lilla skogsvägen.

Lunch vid tjärnen. Sören Johansson och jaktledaren Mats Aronsson kopplar av efter morgonen resultatlösa jakt i skogarna nära Ramsberg.
Älgjakt utanför Ramsberg. Stämningsfullt vid jaktstugan nära den lilla tjärnen.
Laddad. I väntan på den stora älgen.
Paus. Tobias Lövgren och hans hund tar en paus i älgjakten.
Varm korv. Efter dagens inledande jakt var det många som längtade efter lite mat i magen.

Mer läsning

Annons