Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idealister blir en tillgång i bygden

Eldsjälarna Sören Nordén och Stefan Toll är årets Eriksstipendiater i Lindesberg. Deras insatser som barn- och ungdomsledare uppmärksammas av Erikshjälpen.

Annons
STIPENDIATER. Årets Eriksstipendium som delas ut av Erikshjälpen går till Sören Nordén och Stefan Toll i Wedevågs IF för deras gedigna arbete inom barn- och ungdomsindrotten. Foto: Birgitta Skoglund

Båda känner en självklarhet att ställa upp för barn och unga, inspirera dem till idrottsliga aktiviteter. Sören Nordén är sedan flera år pensionär och har jobbat som ledare i princip hela sitt liv. Stefan Toll är polis till yrket men ägnar stor del av sin fritid till ledarskapet.

För det stora engagemang båda lägger ner i Wedevågs IF får de ta emot Eriksstipendiet som delas ut för fjärde året av Erikshjälpen. I motiveringen står bland annat att de är eldsjälar som finns tillgängliga varje dag året runt för barn och ungdomar som vill träna, att de brinner för sin hembygd och idrotten.

Sören har ett förflutet som tävlingsgymnast och har sysslat med en mängd olika idrottsliga aktiviteter. I dag är det friidrott som gäller. Alla dagar i veckan tar han emot grupper, växelvis i Vedevåg och Frövi.

– Det blir 360 dagar om året. Alla får börja som mångkampare. Det ger allsidig träning och är tacksamt. Ger en bra grund till vad man än vill specialisera sig på, säger Sören.

Hans engagemang är mer än stort. Vad det är som driver honom kan han inte svara på.

– Jag ser varje unge som en individ och försöker anpassa träningen därefter. Det ska inte vara för hårt, men inte heller för lätt. Att se när ungarna har kul och det går bra för dem, ja, det ger en tillfredsställelse jag lever länge på.

Stefan nickar instämmande.

Han sysslar framför allt med fotbollsträning och framhåller även den sociala dimensionen. Att få chansen att lära känna barnen, följa dem över tid och se utvecklingen.

– Det är jätteroligt att få vara med, bli en del av. En gedigen kontakt etableras, vi blir vänner.

Att växa upp i ett mindre samhälle där vuxna engagerar sig ger många ringar på vattnet. Stefan ser fördelen med att etablera goda kontakter med barn som sedan blir tonåringar och unga vuxna. Det ideella arbetet i föreningar har stor betydelse för samhället i stort tror Stefan och får medhåll från Sören.

– Om det inte fanns folk som jobbade ideellt, om det inte fanns idealister, tror jag samhället skulle förlora mycket, säger Sören.

Stefan pratar om den sociala fostran, hur idrotten stärker självförtroenden och ger unga lättare att göra goda val i livet.

Priset delas ut i de kommuner där Erikshjälpen har second hand-butiker. De får 5 000 kronor vardera och pengarna ska användas i verksamheten där de är aktiva.

– Visst blev jag överraskad, men känner stolthet. Det är en uppmuntran till oss som jobbar ideellt. Vi är inte så många, men är ofta med överallt, säger Stefan.

– Alltid roligt att få uppskattning, säger Sören.

Mer läsning

Annons