Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikaros tas till hjälpför att lösa mordet

Oday Almohamadawi som misstänks ha mördat Kaveh Zarei är fortfarande på fri fot. Han finns med på polisens Ikaroslista över internationellt efterlysta personer.
– Det ökar chanserna att ta honom, säger Åke Englund vid Örebropolisen.

Annons
Ouppklarat. Kaveh Zarei mördades utanför den pizzeria han jobbade på den 22 augusti 2005. Bakgrunden var ett bråk som han hade hamnat i några veckor tidigare. ARKIVBILD: GÖRAN KEMPE

En ung man är redan dömd för mordet på Kaveh Zarei utanför Pizzeria 2000 i Lindesberg den 22 augusti 2005. Men den person som enligt polisen var drivande, Oday Almohamadawi, har man aldrig fått tag på.

Under årens lopp har flera personer tipsat om att Almohamadawi setts till på olika platser i Sverige och utomlands. Men det har inte gett någonting och nu var det länge sedan någon hörde av sig till polisen.

Ett av de senaste tipsen gällde Oslo.

– Det bedömdes till en början som väldigt positivt. Vi fick hjälp av Oslopolisen, men det visade sig att det rörde sig om en annan person, säger kriminalinspektör Åke Englund.

Nu är utredningen vilande och polisen har inget konkret att gå på.

Men Almohamadawi är en av runt 20 internationellt efterlysta brottslingar som finns med på polisens uppmärksammade Ikaroslista. Den upprättades 2010 och sedan nyår har fem personer på listan gripits av polisen.

Har det någon betydelse att Almohamadawi finns med på Ikaroslistan?

– Det är klart att det har. Om han nu – förmodligen under annan identitet – finns någonstans aktualiseras folks uppmärksamhet igen.

Har ni några teorier om var han kan befinna sig?

– Vi tror egentligen ingenting. Han kan finnas utomlands och han kan finnas i Sverige, säger Åke Englund.

Almohamadawi är irakisk medborgare och hade varit i Sverige kort tid innan dådet.

Kan han ha tagit sig tillbaks till Irak?

– Nej, det finns inget påtagligt som tyder på det.

Bakgrunden till mordet var att Kaveh Zarei och Almohamadawi hade hamnat i slagsmål några veckor tidigare.

– Det var ett ganska trivialt bråk egentligen, kons-taterar Englund

Oday Almohamadawi beslutade sig för att hämnas och åkte tillbaks till Lindesberg i sällskap med två andra personer.

Föraren satt kvar i bilen medan Almohamadawi och den tredje mannen attacke-rade Kaveh Zarei med kniv. Medhjälparen dömdes senare till tio års fängelse och livstids utvisning. Chauffören åtalades aldrig.

Om ett år blir Åke Englund pensionär. Innan dess hoppas han att Almohamadawi har gripits.

– Jag har levt med det här fallet mer eller mindre sedan det skedde. Det vore väldigt skönt att få avsluta det här innan jag går i pension.

Polisen vet inte var Oday Almohamadawi, 27, befinner sig. Men han har ett kännetecekn som är svårt att dölja: han saknar toppen på höger ringfinger.

Mer läsning

Annons