Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fusk när Linda designar sina mössor

Fart och fläkt. Linda Hedblad tycker om när det händer något. Uppfinningsrikedomen blir en styrka.

Annons
Paradiset på jorden. Utsikten mot sjön är ständigt närvarande i Linda Hedblads vardag och ger henne en känsla av frihet, här med sonen Zeke vid sin sida.

Kanske har hon funnit paradiset på jorden. Med utsikten mot sjön som en vardagsvy får Linda en frihetskänsla som tilltalar. Hon vill ha känslan av att kunna ge sig iväg.

– I vår familj har vi alltid varit ute på sjön, på ett eller annat sätt. Med båten, men jag minns också pappa när han byggde en flotte. När vintern kommer, ja då är det skoter som gäller.

Att sitta stilla är inget som passar Linda. När stiltjen sänker sig över tillvaron går det några ögonblick.

– Jag är den typen att det börjar krypa i kroppen om inget händer. Det finns alltid något att ta itu med, annars kan jag bara gå över till grannen och fika. Det behöver inte vara så märkvärdigt.

Linda är född och uppvuxen i Lindesberg. När hon träffade sin sambo Kristoffer fick hon möjlighet att bekanta sig med norra delen av landet. Kristoffer kommer från trakterna kring Vilhelmina och för något år sedan gick flyttlasset dit.

– Redan under gymnasietiden började jag jobba extra på smörgåsfabriken i Linde. Direkt efter examen fick jag fast jobb och var kvar där i runt tio år. Då kändes det att jag var färdig.

Linda var föräldrarledig och sade upp sig. I Vilhelmina jobbade hon på hotellet som Kristoffers föräldrar drev.

– När de sålde verksamheten stod vi i valet och kvalet. Var skulle vi bo?

Bopålarna drogs upp igen och slogs ner i djupet i Snuggan. Nu jobbar Linda som personlig assistent, men hennes kreativitet har lett henne på andra vägar också.

– Inredning och pysslande i största allmänhet roar mig. Att jag skulle ägna mig åt mössor är mycket en slump. Mössor är roligt och vid ett tillfälle när jag hittade en mössa jag gillade tyckte jag den var för dyr. Men hur svårt kan det vara, tänkte jag.

Linda ritade mönster och sydde själv. Resultatet blev så lyckat att hon fortsatte göra fler, utvecklade idéerna och beslutade sig för att investera i en ordentlig symaskin.

– Min mamma har alltid sytt, men för mig var det något helt nytt.

Omgivningen fick ögonen på mössorna och helt plötsligt fanns en efterfrågan. Linda sydde mössor till olika idrottslag och där någonstans föddes tanken på en egen rörelse.

– Fusklappen? Ja, firmanamnet har sin egen historia. Kristoffer blev kallad Lappen eftersom han kommer från norra Sverige. När vår son Zeke föddes konstaterade någon krasst att det måste ju vara Fusklappen. Det blev Zekes smeknamn som jag sydde på en av hans mössor. På den vägen är det.

Design har blivit en del av vardagen.

– Tusen idéer finns där hela tiden. Jag provar mig fram.

Linda Hedblad

Namn: Linda Hedblad.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambon Kristoffer, barnen Zeke 5 år och Troja 2 år.

Bostad: Villa i Snuggan utanför Lindesberg.

Jobbar som: Personlig assistent och driver eget företag.

Linda om:

Politik? – Där är jag helt lost. Är faktiskt inte ett dugg intresserad.

Sport? – Ishockey är roligt och skotercross. Fotboll däremot blir långtråkigt. Det är viktigt att det händer något.

Vintern? – Ja, det är kul. Jag kör gärna skoter. Jag gillar farten, det ger en slags frihetskänsla. Men sommaren är ändå bästa årstiden.

Att bo i Snuggan? – Helt underbart. En person jag känner säger alltid att Snuggan är världsmeteropolen. Det tycker jag stämmer. Nu känner jag verkligen att jag aldrig mer vill flytta. Det har jag inte upplevt tidigare.

Sociala medier? – Har jag stor användning av. Facebook måste vara en av de smartaste uppfinningarna som gjorts. Jag tycker om att få veta saker och är ute på Facebook varje dag.

Musik? – Disko lyssnar jag på mest. Tycker som sagt om när det är lite fart. Framför allt föredrar jag svensk musik. Texten är också viktig.

Litteratur/böcker? – Nja, jag läser inte så mycket. Men visst har jag läst några böcker och ett par som verkligen fastnat är av författaren Mia Törnblom. De handlar om personlig utveckling och självkänsla. Det är böcker som jag kan rekommendera.

Mer läsning

Annons