Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intagen knivskars i jakt på sprutor

En intagen yngling vid ungdomshemmet Granhult i Gammelbo blev dagen före nyårsafton knivskuren av andra intagna ungdomar. Syftet med knivskärningen var att tvinga den skurne att stjäla sprutor från den vårdinrättning som skulle behandla hans sår.

Annons
Granhults behandlingshem.

Skärsåret behövde ses över av sjukvården och personal tog med sig den blödande ynglingen till akuten på Lindesbergs lasarett där han syddes.

Dagen därpå begärde han att få slippa sitta på samma avdelning som tre andra ynglingar. Personalen anade att han var rädd för dem och hans begäran beviljades dagen därpå.

Vad som egentligen hände uppenbarades inte förrän senare. Först hade det sagts att pojken fallit och skurit sig i samband med det. Men för en besökande släkting berättade han att de andra tre skurit honom. Syftet var att han måste till läkare och då kunna stjäla med sig sprutor åt de andra tre.

Trion hade också hotat att skära halsen av honom om han inte gjorde som de sa. De hade även hotat släktingen. Personalen gjorde då en visitation och hittade en hemtillverkad kniv ute på rastgården.

Händelsen polisanmäldes, men då den utsatte ynglingen inte ville säga något om händelsen gick inte polisen vidare. En av de inblandade ungdomarna omplacerades till en annan institution. Händelsen har nu anmälts till Socialstyrelsen som ett lex Sarah-fall.

Mer läsning

Annons