Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järpskådning med pipa ska ske

Järpe är en för många okänd skogsfågel. Sådana fåglar finns i Grönbo naturreservat. På söndag ska järpskådning ske. Med järppipa.

Annons
Kommer järpe att skådas på söndag? Ja, kanske. Med hjälp av järppipan.

Det är organisationen Hopajola, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Länsstyrelsen i Örebro län som arrangerar den utflykt till Grönbo som ska ske.

Grönbo naturreservat består av mossar och hällmarker, skogar och sjöar och är en riktig vildmark. Och här trivs järpen visar den inventering av fågelbeståndet som gjorts.

Under ledning av en ornitolog ska fågelutflykten genomföras. För att locka till sig fågeln kommer en särskild pipa, järppipa, att användas. Järpen lever i fuktiga täta granskogar med lövinslag, ofta är det i nyckelbiotoper eller naturreservat då dagens hårt brukade skogar inte gynnar järpens livsmiljöer. Till skillnad från andra skogshönsfåglar håller tuppen och hönan ihop större delen av året. Tillsammans bildar de ett revir som skyddas mot andra järpar.

Mer information om utflykten? Kontakta Hopajola. För samåkning till Grönbo: Samling klockan 11 söndag 29 mars vid parkeringen norr om samhället vid Sverkerstaån.

Mer läsning

Annons