Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan innebära slutet för Leader Bergslagen

Närmare två miljarder kronor till lokalt utvecklingsarbete hade Jordbruksverket att fördela mellan 53 leaderområden. Leader Bergslagen var ett av fem områden som rangordnades så pass lågt att man blev helt utan pengar.

Annons
Utanför. – Det är anmärkningsvärt att man i sammanhanget landsbygd och utvecklingsperspektiv väljer bort hela Bergslagen, säger Barbro Fischerström, verksamhetsledare.

Det kom som en chock för Barbro Fischerström, verksamhetsledare på Leader Bergslagen, när hon i veckan fick veta att de inte fått mandat att bilda ett leaderområde under programperioden 2014-2020.

– Det är orimligt att man låter fem områden bli vita fläckar på kartan när det handlar om att främja landsbygden som är så viktig, och under så lång tid, säger hon.

Anledningen till att Leader Bergslagen blivit utan är för att Jordbruksverket valt att fördela pengarna utifrån nya principer. En urvalskommitté har rangordnat alla strategiprogram som inkommit från Sveriges 53 leaderområden.

På listan hamnade Leader Bergslagen på plats 49 medan pengarna endast räckte till de första 48 områdena.

– Det är en begränsad mängd pengar som ska fördelas och för att ett leaderområde ska kunna vara en kraft som kan jobba aktivt och ändamålsenligt har vi sagt att ett område bör få minst 34 miljoner kronor, då räckte det inte till alla områden, säger Carin Alfredsson, samordnare på Jordbruksverkets enhet för lokalt ledd utveckling.

Barbro Fischerström påpekar en annan skillnad i hur pengarna fördelats.

– Den förra perioden fick alla områden pengar, hela landets landsbygd var täckt. Den ambitionen hade de nu också men något gick fel.

Enligt Carin Alfredsson betyder det här dock inte att Leader Bergslagens strategiplan underkändes.

– Det var en lång rad urvalskriterier som genererade en spridning i rankingen, men alla strategier var godkända, säger hon.

I Leader Bergslagens strategiplan var det fokus på ungdomar och inkludering.

– Dels handlade det om att få arbetslösa ungdomar i jobb och dels handlade det om inkluderande satsningar för den höga andelen asylsökande som finns i bergslagskommunerna, säger Barbro Fischerström som tycker det är synd att ingen hänsyn tagits till hur tidigare pengar hanterats.

Under 2007-2013 fick Leader Bergslagen 48 miljoner kronor som bland annat gått till utvecklingsprojekt som cykellederna i Nora och satsningen på Järnboås.

– De har inte tittat på vilka resultat vi gjort tidigare. Vi har haft jättemånga framgångsrika projekt varav två blivit prisade som landets bästa, säger Fischerström.

De fem leaderområden som blivit utan pengar ska idag, fredag, ha ett telefonmöte och bestämma hur de ska agera utifrån beskedet.

– Vi hoppas att vi kan påverka det här, vi är inte beredda att bara vika ned oss och dö än.

Leader

Leader är en metod för att utveckla landsbygden.

Den nya leaderperioden, 2014-2020, har en budget på ungefär två miljarder kronor. Dessa finansieras av EU och staten.

Leader Bergslagen består av Hällefors, Ljusnarsberg, Nora, större delen av Lindesberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Fagersta, Norberg, Smedjebacken och Ludvika.

Jordbruksverket är förvaltningsmyndighet för lokalt ledd utveckling dit arbetet enligt Leadermetoden hör.

53 leaderområden lämnade in strategiplaner för att få stödpengar under denna nya period, fem av dem valdes bort: Leader Bergslagen, Kalmar Öland smart landsbygd, Leader Sommenbygd, Värmlands BergsLAG (dit Karlskoga hör) och UR Nära.

Leader Bergslagen har under den föregående perioden haft 1,75 procents tjänst plus tillfälliga projektanställningar.

Sammanlagt har de beviljat pengar till över 400 projekt.

Mer läsning

Annons