Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt bokslut i balans

Kommunen klarar för sjunde året i följd kravet på en ekonomi i balans. Bokslutet för i fjol redovisar ett resultat på 1,4 miljoner kronor. Det efter att 27 miljoner kronor avsatts till pensioner.

Annons

Räknas hela kommunkoncernen in hamnar det positiva resultatet på 8 miljoner kronor.

Kommunen har nu avsatt 116 miljoner kronor till pensioner. Detta görs när årsresulaten medger för att möta framtida stora pensionsutbetalningar. Totalt handlar det om pensionsförpliktelser på cirka 600 miljoner kronor.

Personlig text

Kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) inleder bokslutet med en lättsam sammanfattande personlig text.

– Kommunen har klarat sin ekonomi på ett bra sätt, dels genom en i grunden sund ekonomi, dels genom kraftiga statliga krispengar, skriver Ceder.

Däri ligger problemet. Kostnaderna för att driva social omsorg, gymnasieskola och en del annat är för hög. Förra året närmare bestämt 8,5 miljoner kronor för mycket för att verksamheterna skulle klara sina ekonomier.

Det är gymnasieskolan, försörjningsstödet samt infrastrukturkostnader som sticker ut mest.

Färdtjänst och kollektivtrafik samt it-kostnader är högre än budgetmedlen på kommunstyrelsens konton.

Hos barn- och utbildningsnämnden är det Lindeskolan och så kallade interkommunala kostnader som belastar ekonomin svårast medan grundskolan ger ett överskott.

Däremot har hela skolväsendet ett bekymmer som inte direkt handlar om kronor och ören. Det handlar om att kunskapsmålen inte uppfylls. Bland annat på grund av bristande närvaro.

Underskott

Socialnämndens underskott på nästan 5 miljoner kronor består i huvudsak av placeringar av barn- och unga samt vuxna med beroendeproblematik och försörjningsstöd. Budgeten utökades tillfälligt med 8,5 miljoner kronor i fjol för försörjningsstöd, men trots det blev det en avvikelse där på minus 2 miljoner kronor.

Anders Ceder lyfter fram några ”pärlor” från 2010. Det är invigningen av Kulturum på Lindeskolan, Lindesberg arena samt lucköppningen på torget.

Hela bokslutet, inklusive bolagens, finns tillgängligt på kommunens hemsida. Där finns det under kallelser till kommunstyrelsen den 12 april.

Mer läsning

Annons