Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunbeslut får bakläxa

Nu ogiltigförklarar Förvaltningsrätten två biståndsbeslut som socialnämnden i Lindesberg tagit, efter att personerna i fråga överklagat.

Annons

Det var i våras som socialnämnden nekade en 48-årig man försörjningsstöd med anledning av att han ”fördröjt sitt inträde på arbetsmarknaden” när han avbröt sin vistelse på ett behandlingshem för missbrukare.

Förvaltningsrätten upphäver beslutet med stöd av att behandlingsinsatser mot missbruk ska bygga på frivillighet, och menar att kommunen inte kan neka mannen försörjningsstöd på grund av den avbrutna behandlingen.

Domstolen hänvisar till praxis som faställer att kommuner inte kan kräva att personer ska vara nyktra eller drogfria för att beviljas försörjningsstöd.

Förvaltningsrätten ger också en 44-årig kvinna rätt i sin överklagan av ett beslut om försörjningsstöd i samband med flytt.

Kvinnan nekades i våras försörjningsstöd för ökade elkostnader i samband med ett bostadsbyte, ett beslut som domstolen nu upphäver. Förvaltningsrätten menar att socialnämnden bör göra en individuell bedömning av kvinnans elförbrukning och godkänna kostnaden om den anses skälig.

De två besluten kommer nu omprövas av socialnämnden i Lindesberg.

Mer läsning

Annons