Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen erbjuder 200 platser i år igen

I fjol ökade kommunen antalet feriejobbsplatser från 150 till 200, samtidigt som jobbperioderna minskades från fyra veckor till tre. Det fungerade bra, så i år följs samma koncept.

Annons

Totalt finns i kommunen 324 ungdomar födda 1994 och 200 av dem har chans till kommunalt sommarjobb.

Det kan bli lottning

– Blir det många fler som söker får vi lotta platserna, men är det bara enstaka fler så tror vi det kommer funka, säger Henrik Arenvang, chef för vuxenutbildningsförvaltningen som hanterar sommarjobben.

Det finns en stark politisk vilja att alla 17-åringar som söker sommarjobb ska få det och han tror att det kommer kunna infrias.

Tre veckor

– Alla 324 vill ju inte ha jobb hos oss. Somliga vänder sig till landstinget och några fixar på annat sätt så platsantalet är nog en bra bas, säger han.

Det är tre veckor var som ungdomarna får jobba. Första perioden infaller vecka 24–26, därefter 27–29 samt 30–32. Timlönen är satt till 59 kronor vilket är en ökning med tre kronor från i fjol.

– Då hölls lönen nere för att fler skulle få jobba, förklarar Arenvang.

Tre veckor tycker också de flesta unga är lagom. Tidigare, med fyra veckor, har många sökt ledigt en av veckorna så då har inte jobbplatserna utnyttjats lika optimalt som nu.

– Det var bättre närvaro i fjol med tre veckor.

För tillfället pågår för fullt arbetet med att finna de 200 sommarjobbsplatserna. Det är ett riktigt pyssel, och än mer pusslande krävs sedan för att matcha de sökande med jobben.

– Ett problem som kan uppstå är att det är en ungdom från Fellingsbro som vill ha jobb, men att det bara finns platser kvar i norra kommundelen. Då kan det bli matchningsproblem, konstaterar Arenvang.

Mer läsning

Annons