Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska betala 10 000 i straffavgift

Det tog för lång tid att verkställa ett beslut om insats till vårdtagare. Nu döms Lindesbergs kommun att betala 10 000 kronor i straffavgift.

Annons

Det är ett ärende där en enskild människa har beviljats rätt om så kallad ledsagarservice enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS.

Beslutet om insatsen togs av kommunen i juli 2011. I augusti 2013 inrapporterades ärendet som verksällt av kommunen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, reagerade. IVO anmälde kommunen för att beslutet inte hade verkställts inom skälig tid. IVO yrkade på att kommunen skulle tvingas att betala 10 000 kronor i särskild avgift för fördröjningen. Förvaltningsrätten tycker nu det samma. Synnerliga skäl föreligger till att en särskild avgift ska betalas, enligt domen.

Kommunen motsatte sig straffavgift. Som skäl till det anförde kommunen bland annat att berörd person varit svår att få tag på när rekrytering av arbetskraft som skulle utföra jobbet skulle ske.

Två personer intervjuades för uppgiften i augusti 2011. Ytterligare en person intervjuades i januari 2012. I yttrandet från nämnden påtalas att tilltänkta ledsagare tackade nej då det var för få arbetstimmar i uppdraget. Men att kommunen valde att rekrytera ledsagare externt istället för att låta kommunens egen personal utföra insatsen ska inte drabba den enskilde vårdtagaren, framhåller IVO.

Mer läsning

Annons