Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koncern tar över Wedevåg Färg

På torsdagförmiddagen såldes Wedevåg färg AB till den den Finska färgkoncernen Teknos. Sture Åtterås vd och ägare till Vedevågsföretaget meddelade personalen vid 11-tiden.

Annons
Färgaffär avklarad. Wedevåg färg AB:s ägare och vd Sture Åtterås sålde under torsdagen företaget till familjeägda finska Teknos. Peter Nacke blir vd både för Wedevåg och Teknos anläggning i Småland. Pekka Rantamäki är Teknos koncernchef. bild: michael landberg

– Det kom helt överraskande och har inte hunnit att sjunka in ännu. I morgon har vi kanske hunnit tänka efter lite, säger fackförbundet Unionens representant Marianne Persson.

Wedevåg färg AB har 50-talet anställda och en nettoförsäljning på 110 miljoner kronor.

Teknos omsättning beräknas uppgå till 265 miljoner Euro 2012 och koncernen har cirka 1 000 anställda. Cirka 80 procent av produktionen är industrifärg. Det finska företaget har tillverkning i sju länder och försäljningsbolag i sexton. Teknos är redan etablerade i Sverige genom ägande av före detta Tranemo färg i Småland.

Det som fattades

– Vi har som mål att öka omsättningen. Förvärv är ett snabbare sätt än organisk tillväxt i nuvarande företag och i Vedevåg finns en viktig del som fattades i Teknos. Därför köpte vi Wedevåg färg, säger Pekka Rantamäki, Teknos koncernchef.

Vedevågsföretaget är starkt på marknaden för färger för målning av trä i inomhusmiljöer.

Liten på marknaden

För 16 år sedan köpte Sture Åtterås loss färgverksamheten från Wedevågs bruk. Företaget har i ett tioårsprojekt satsat på utveckling och expansion, men är litet på färgmarknaden.

Nyligen godkändes miljötillstånd för att fördubbla årsproduktionen till det dubbla mot dagens.

Sedan i somras har andra företag visat intresse för Wedevåg färg AB. Ett av dem var Teknos.

Tveksam först

– För mig är det viktigt att se en framtida strategi för Vedevåg. Först var jag tveksam till att sälja, men kom fram till slutsatsen att det här är bättre än om jag skulle fortsatt själv, säger Sture Åtterås.

Vid nästa månadsskifte lämnar han företaget helt då Teknos tar över. Peter Nacke, vd för Teknos fabrik i Småland, före detta Tranemo färg, blir vd även för Wedevåg färg och får dela sin tid mellan orterna.

Familjeföretag

Inom kort kommer det att stå Teknos Wedevåg på fabriksskyltarna i Vedevåg.

– Teknos är ett familjeföretag som startades 1948. Vårt äldsta företag är det tyska som är 120 år gammalt, berättar Pekka Rantamäki, Teknos koncernchef.

Vedevågföretaget kan räkna 110 år bakåt.

Bygger hus

– Vi har tillverkning i bland annat Kina, Vietnam och Ryssland. Vi har följt med våra kunder när de flyttat ut produktion. Den närmaste stora kunden från Vedevåg är Atlas Copco i Örebro, fortsätter han.

Vad ska du göra nu?

– Jag är ju även engagerad i Bergslagens Sparbank samt Linde maskiner, och så ska huset i Lindesberg byggas klart, säger Sture Åtterås.

Michael Landberg

0581-844 21

[email protected]

– Det här ger bättre förutsättningar för Vedevåg än om jag fortsatt att utveckla företaget själv, säger Wedevåg Färg AB:s vd Sture Åtterås.
Annons