Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs investerar 50 miljoner

Korsnäs Frövi satsar på investeringar på drygt 50 miljoner kronor i samband med veckans underhållsstopp. Bland annat kommer kartongmaskinens torkparti att börja byggas om.

Annons

– Vi bygger om torkpartiet i flera etapper. Att göra allt i en etapp tar för lång tid, säger Håkan Krantz, fabriksdirektör vid Korsnäs.

I den första etappen ingår att byta delar från 1981, då kartongsbruket togs i drift. Årets investering i torkpartiet kostnadsberäknas till 20 miljoner kronor.

– En annan investering handlar om byte av två ställverk. Det är en kostnad på någonstans mellan åtta och tio miljoner kronor totalt.

Elfilter ska bytas ut

En del investeringar ska också genomföras i barkpannan och sodapannan. Bland annat ska delar i elfiltret i sodapannan bytas ut. Dessa investeringar beräknas kosta 15 miljoner kronor.

I renseriet handlar det uteslutande om underhållsarbeten. Även i övriga delar av anläggningen kommer en hel del underhåll att göras. Hur mycket pengar underhållsarbetena kostar kan inte fabriksdirektören säga. Men det handlar om många miljoner kronor.

– Vid sådana här stopp finns det alltid en risk för att det dyker upp obehagliga överraskningar. Men hittills har vi klarat oss, säger Krantz.

500 entreprenörer

Förutom egen personal är 500 entreprenörer sysselsatta med underhållsarbeten och de aktuella investeringsprojekten. Vissa jobb bedrivs dygnet runt för de ska bli klara i tid. 

Från och med i går morse stoppades produktionen i hela anläggningen. Tisdag nästa vecka dras verksamheten igång igen.

– Den här gången kör vi igång kartongmaskinen först, säger Håkan Krantz. Vi väljer att göra så därför att vi har massa kvar i tornen.

Korsnäs Rockhammar producerar massa som vanligt till onsdag. Därefter stoppas produktionen för att återupptas i början av nästa vecka. Under stoppdagarna kommer en del underhåll att utföras.

Mer läsning

Annons