Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och fritid vill ha extra pengar

– Vår verksamhet har skurits ned under en lång följd av år. Ska det fortsätta blir vi tvungna att ta bort något som är väsentligt för invånarna och det vill vi inte. Därför begär vi ett tillskott i budgetramen.

Annons
Nedskärningar hotar. Britt Lihagen på biblioteket hjälper en låntagare med att registrera lånen. Om inte kultur- och fritidsnämnden får mer pengar i budgeten riskerar ytterligare tjänster på biblioteket att försvinna.ARKIVBILD

Det säger kultur- och fritidsnämnden ordförande Bo Jönsson (C) efter torsdagens nämndsammanträde där bland annat budgetramarna diskuterades.

Nämnden hade tre alternativa förslag till budget för 2011.

Två av dem utgick från den ram som nämnden fått sig tilldelad och som då innebär inskränkningar i verksamheten.

Den tredje varianten, som antogs, innebär oförändrade förhållanden men också att förvaltningen får 1,9 miljoner kronor mer att arbeta med under kommande år.

Annars nedskärningar

– Vi kom fram till att vi ska försöka få minst oförändrad ram när vi träffar budgetberedningen. Får vi inte det måste vi skära drastiskt och det går alltså ut över invånarna, säger Bo Jönsson.

Utan det begärda tillskottet är bokbussen, idrottskonsulenttjänsten och Stripa-satsningen exempel på vad som kan komma att tas bort. Och även med ett tillskott handlar det om att det sparas in. Bland annat blir det färre anställda på biblioteket som redan tappats på folk sedan bland annat pensionsavgångar inte ersatts.

”Det får inte bli sämre”

Totalt handlar det om en kultur- och fritidsbudget på cirka 29 miljoner kronor.

– Det får inte gärna bli sämre. Lindesberg ligger statistiskt sett redan risigt till när det gäller pengar per invånare till våra verksamheter, säger Bo Jönsson.

Han påpekar också att biblioteket är en viktig, och nästan den enda, samlingspunkt för invandrarna i kommunen.

– Och bokbussen förser skolorna ute i bygderna med böcker. Också det en viktig sak.

Mer läsning

Annons