Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturlärarna är trötta på sparande

Lärarna på kulturskolan letar platsannonser nu. Efter det senaste besparingsbeslutet blir det svårt för flera av dem att bo kvar.

Annons
Besvikna kulturlärare. Madeleine Carlsson, Klas Friman och Stefan Jansson anser att sparbesluten slår för hårt. Madeleine hör till de nya lärare som de senaste åren pendlar till Lindesberg tills något annat dyker upp eftersom det känns så ovisst här.

Delar av kulturskolan Garnalias verksamhet ska läggas ner nästa år. Därmed får flera lärare så få timmar kvar i sina tjänster att deras situation blir ohållbar.

– Allt har gått rätt till i beslutsprocessen, så vi är inte överkörda på något sätt, säger Klas Friman, gitarrlärare och aktiv i Lärarförbundet.

– Det här handlar inte om ekonomi. Det är en ideologisk fråga. Här har vi kunnat ge alla barn i kommunen, oavsett bakgrund, möten med konstnärliga ämnen. Nu har man valt bort det.

– Jag tycker att ibland tas beslut lättvindigt med tanke på konsekvenserna i förhållande till summan.

Det är den verksamhet som kallas Kultur i Skolan, KiS, och Kultur i Förskolan, KiF, som läggs ner och därmed sparar 700 000 kronor. Alla skolor och förskolor får genom KiS och KiF besök tre gånger per läsår då barnen får bekanta sig med bland annat dans, drama, vissa instrument.

Ytterligare 200 000 kronor sparas, hur är ännu inte preciserat. Dessutom förlorar kulturlärarna timmar då Lindeskolans estetiska program inte drivs vidare som förut.

Kulturskolan har genom åren ofta varit föremål för besparingar. 2003 räddades den från nedläggning efter demonstrationer och skattehöjning.

– De lärare som kommit nya på senare år flyttar aldrig hit. De pendlar tills de får något bättre, säger Klas Friman.

Dansläraren Madeleine Carlsson är en av dem.

– Man blir inte lockad att flytta hit. Det är så ovisst allting, säger hon.

Stefan Jansson, dramalärare, drabbas själv till stor del, dessutom hans sambo Anna Johansson som är musiklärare. De räknar inte med att kunna bo kvar och därmed försvinner de även ur kulturlivet på fritiden.

– Det här beslutet berör i förlängningen så många. Vi som jobbar med kultur, sysslar med det även på fritiden. Ideellt och som frilans. Vi är involverade i stor del av kommunens kulturella verksamhet.

– Vad vill man? Har man något mål och riktning med besparingen? frågar Stefan Jansson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtsson (S) svarar.

– Det var inte en enig nämnd som tog beslutet. Nämnden tog ställning till om vi skulle behålla pengarna till kulturskolan, eller lägga dem på nattomsorg i södra kommundelen. När det inte finns pengar till allt blir det så att verksamheter ställs mot varandra.

I fråga om KiF och KiS påpekar Bengtsson att eleverna ändå får viss kulturell undervisning då det ingår i läroplanen.

När det gäller nattomsorg har några föräldrar fått säga upp sig på grund av att de inte kunnat ordna omsorg.

Har alla i nämnden förstått de vidare konsekvenserna av sitt senaste sparbeslut om kulturskolan?

– Ja, jag har påpekat detta flera gånger, och jag tror de har förstått att den här risken tar vi. Men å andra sidan, de som klarar sin sysselsättning när det finns nattomsorg kanske också arbetar ideellt på fritiden.

– Vi vill ha en bred allsidig kulturskola. Men vi vill ha sveriges bästa barnomsorg också.

Att lägga ner småskolorna i Ramsberg och Rockhammar var ett alternativ vid vårens diskussioner. Men beslutet i juni blev att behålla dem.

– Hade vi lagt ner dem hade vi inte behövt röra kulturskolan och inte en rad andra verksamheter heller, konstaterar Arnold Bengtsson.

– När det inte finns pengar till allt får man ibland ta beslut som inte stämmer med vad man egentligen vill.

Mer läsning

Annons