Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturupplevelser sätter goda spår

Den här helgen kryllar det av konst och kultur i Lindesbergs kommun. För nu är det Vinterspår med allt från musik och dans till oljemåleri och fotokonst.

Annons
Naturmotiv. Oljemålningen (ja, det är en målning, inget foto) i bakgrunden av Mikael Luth är från Näsets naturreservat, i förgrunden hans brorson Alexander Luth med flickvännen Alina Pöchhacker.

–  Den där ”kråkan” hade jag tänkt köpa med mig hem till Gusselby, säger Frank Haglund med blicken riktad mot en mycket udda fågel i stål, sten och armeringsjärn som Bo Norrby från Frövi gjort.

Vid närmare eftertanke visar det sig nog vara en flamingo, som strax därpå byter ägare. Vinterspår är bra tycker Frank, och det som Bo Norrby visar upp här i Frövifors gillar han skarpt.

– Jag har fått mycket uppskattning, det är roligt, jag får mer beröm här än på alla 40 år jag jobbade på bruket, berättar Bo Norrby.

Han jobbar mycket i rostfritt stål, berättar han och verkstaden har han i Er-valla.

Carina Östrand, Anny Östrand och Sven Erik Larsson gillar Vinterspår. De har varit i vävstugan i hembygdsgården, nu i Frövifors och tänker snart ge sig iväg upp till Stripa.

–  Det är jäkligt mycket konsthantverk, om man får uttrycka sig så, säger Sven Erik.

Han har just köpt ett fint glas som Evelina Dovsten blåst.

–  Det är väldigt trevligt, och så brukar det alltid vara något nytt, tycker Carina.

Till de nya utställarna hör Annie Spiridon som flyttade till Frövi för ett och ett halvt år sedan och är konstnär, bildlärare och trädgårdsmästare.

–  Det är jättekul att vara med och det är så många olika kulturuttryck, tycker hon.

Hon ställer ut en installation med stenlittografin ”Flöde” och målningar av akvarell och tusch.

På Kungsgatan 42 i Lindesberg visar Eddy Arthursson och Jonas Petersson upp fotografier. Det är roligt att få lite uppmärksamhet, förklarar Eddy.

–  Och visa upp de vi gjort.

Ingen av de båda efterbearbetar bilderna i datorn. Så det är mycket jobb innan själva fotograferingsögonblicket, berättar de.

Inger och Ove Nordlander är två av besökarna.

–  Det är viktigt att lyfta fram det lokala och intressant att få träffa konstnärerna, förklarar Ove.

På Café Kingsgården ställer Mikael Luth från Danshyttan ut oljemålningar, främst med naturmotiv från trakterna i skogarna hemmavid. Han har fått bra respons från besökarna.

–  De tycker att det är fina tavlor, de tycker om naturbilder, berättar Mikael som målat ända sen barnsben.

Premiär. För konstnären, bildläraren och trädgårdsmästaren Annie Spiridon var det premiär på Vinterspår, här en installation med stenlittografi
Bra respons. Jättefina bilder tycker besökaren Inger Nordlander om Eddy Arthurssons och Jonas Peterssons fotografier.
Foto. Ett fantastiskt fotografi av Eddy Arthursson som ställer ut ihop med Jonas Petersson på Kungsgatan 42. Deras bilder är inte behandlade i datorn efteråt.
Syr halsband. Karin Fjellman Dovsten visade hur det går till att sy halsband.
Gillar Vinterspår. Carina och Anny Östrand tycker att det är toppen med Vinterspår. De började rundan i Frövi och Frövifors och ska snart till Stripa för att köpa choklad.
Återbuk. Jeanette Rapp klipper sönder gamla bilder som hon gör nya av - på sitt sätt.
Fint glas. Sven Erik Larsson förälskade sig ett glas som Evelina Dovsten blåst där hon går på konstfack.
Porslinskonst. Ann Liljeqvist från Frövi skär isär gammalt porslin och gör smycken av. Det här var hennes andra år med Vinterspår.
Fastnade för fågeln. Frank Haglund fastnade för flamingon som Bo Norrby gjort, slog till och köpte med den hem till Gusselby.
Stål och sten. Bo Norrby från Frövi ligger bakom den här skapelsen.
Oljemålningar. Mikael Luth från Danshyttan målar gärna naturmotiv i olja från trakterna häromkring och ställer ut på Kingsgården.

Mer läsning

Annons