Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsvardag i Lindesberg byggsten för ny C-politik

Centerpartiet ska förnya sin landsbygdspolitik. Hela torsdagen var riksdagsledamot Kristina Yngwe(C) på studiebesök hos företagare inom bland annat  skogs- och lantbruk i Lindesberg kommun.

Annons
Mikael Gustafsson, Forsbyboda Entreprenad AB, riksdagsledamot Kristina Yngwe (C), Helena Vilhelmsson (C) kommunalråd i Nora och vice ordförande för Centerkvinnorna, socialnämndens ordförande i Lindesberg Susanne Karlsson samt Lindesbergscenterns ordförande  och kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Kleber.

Lindesbergscentern, med bland andra Jonas Kleber, Susanne Karlsson och Björn Pettersson, hade fyllt torsdagen åt Kristina Yngwe med ett inledande besök hos Forsbyboda entreprenad AB och ägarna Marie och Mikael Gustafsson. De driver skogs och entreprenadföretaget, startat 1959,  i tredje generationen. Företaget har i dagsläget 22 anställda.

Forsbyboda entreprenad AB har nyligen tvingats att minska antalet anställda med fem personer. Det har sin grund i  minskad avsättningsmöjlighet och osäker politi för stubbar som biobränsle.

- Samtidigt är det brist på sopor och värmeverken importerar osorterat avfall. I Västerås eldas italiensk hushållsavfall, säger Mikael Gustafsson.

Personalnedskärningarna förde också in samtalen på Lagenom anställningstrygght., LAS.

- Den är något som Centern titta på för tillfället, säger Kristina Yngwe.

Hos Forsbyboda har den komplicerat omställningen.

-Lagen är tandlös och drabbar bara företag i vår storlek. Vi är för små för att vara stora och för stora för att vara små. Lagen gäller inte för mindre företag och de stora har resurser att kunna hantera problemen,  konstaterar Mikael Gustafsson.

Nyligen startades kommunens servicepunkt i Vedevåg. Det var andra anhalten på studiedagen som sedan fortsatte till Hults säteri där det förutom konferens och hotellverksamhet drivs lantbruk och entreprenadverksamhet.

Sveriges mjölkproduktion är i fokus sedan en tid. I första hand på grund av sviktande och osäkra  ekonomiska förutsättningar. En bild av denna verklighet fick kristina Yngwe i Grönbo hos Anna-Carin och Anders Svedjelid på deras mjölkgård.

Dagen avslutades på Lindesbergs stadshotell med diskussioner. Kristina Yngwe är nybliven riksdagsledamot för Centern. Hon är hemmahörande i Ystad med rötterna i Sjöbo, agronom samt utbildad inom statsvetenskap och ekonomi. Hon är verksam i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Mer läsning

Annons