Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till bad på Loppholmarna

Våren står för dörren och vi hoppas på en skön badsommar. Drömmen om att få tillbaka ett fint bad vid Loppholmarna lever, men det är ingen enkel match. Bottenförhållandena och dagvattnet ställer till stora problem.

Annons

De sista åren har kommunen satsat på miljön runt Lindesjön med bland annat promenadslinga, grillplats och badbryggor. Pricken över i skulle vara att få ordning på badet vid Loppholmarna. På 1990-talet fanns där bryggor, kiosk, omklädningshytter och grillplatser. Men kvaliteten på vattnet har försämrats och kanadagässen ställer till på sandstranden så numera vill ingen bada där.

– För att veta vilka åtgärder som behövs kan vi inte bara gissa, utan vi måste vi ta reda på orsaken till den dåliga vattenkvaliteten, säger Mats Larsson, chef på Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB.

Lös botten

Kartläggningen av problemen är påbörjad. En djupkarta över bottnen har tagits fram för att se hur vattnet från Bottenån strömmar – eller blir stående – när det når Lindesjön. Runt åmynningen och stranden är sjön mycket grund, och bottnen är lös av slam som samlats under många år. Nyligen gjordes en mätning som visade att bottnen är lös minst tio meter ner.

Dagvattnet från bebyggelsen går i ett stort antal ledningar i marken ner till Bottenåns mynning och vidare förbi badplatsen och ut i sjön. Provtagningar visar också att det kan läcka från avloppsledningar till dagvattenledningar, vilket kan förorena badvattnet.

Det är flera saker kvar att reda ut: Dagvattenproblemet måste utredas och felen åtgärdas, vattenkvaliteten i Torphyttebäcken som går genom jordbruksmark bör undersökas, bottenkarteringen fullföljas och en plan för muddring tas fram.

Utifrån vad utredningen visar kan sedan göras en plan för hur badet skulle kunna utformas.

Bad om två år?

– Kan undersökningarna och planeringen bli klara i år, så kan muddring och iordningställande göras nästa år. Då kan det vara öppet för att bada 2012, säger Mats Larsson.

Till årets utredningsarbeten får BMB cirka 600 000 kronor.

– Det här handlar om miljöåtgärder och det ska vi prioritera, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson (C).

För att badet ska bli verklighet beräknar Mats Larsson på BMB att det behövs två miljoner kronor nästa år och lika mycket 2012.

Kommunstyrelsen ger i år inga nya investeringspengar till Lindesjön runt, men pengar till driften.

Det rör sig om cirka 150 000 kronor. Merparten av dessa jobb utförs av BKT och serviceteamet vid kommunen.

Mer läsning

Annons