Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken lovar att titta på bussförslag

Länstrafiken ska titta på om det går att återinsätta några bussturer via Yxe. Det är resultatet av ett möte med de boende efter vägen på tisdagskvällen.

Annons
Thony Lundberg, områdeschef på Länstrafiken, fick svara på många frågor från dem som samlats till mötet.

Det var en irriterad skara boende längs Yxevägen som hade samlats i Svalbo på tisdagskvällen för att få svar på hur länstrafiken hade resonerat när de bestämde sig för att inte längre köra bussen mellan Örebro och Lindesberg via Yxe.

Varför var informationen så dålig, hur ska ungdomarna som går i gymnasiet i Örebro ta sig dit och varför är inte hållplatserna vid riksvägen ordentligt i ordninggjorda var några av frågorna.

Gå i kanten

– Min son som ska till skolan i Örebro får gå i kanten längs riksvägen för att ta sig till hållplatsen, sade Tove Kjellander.

Thony Lundberg, områdeschef för länstrafiken, svarade att eftersom gymnasieskolan är frivillig så har kommunerna inga skyldigheter att se till att ungdomarna kan ta sig dit.

Tre per dag

Statistiken att det i snitt är tre personer per dag som använder hållplatserna längs Yxevägen ifrågasattes också kraftigt.

Flera påstod att ungdomarnas gymnasiekort sällan registrerades. Dessutom registreras det aldrig var du kliver av.

– Så om jag åker med 306 in till Linde på morgonen och tar 303 hem så syns det inte att jag använder hållplatserna här efter Yxevägen, konstaterade någon.

Konkreta förslag

Länstrafiken fick med sig flera konkreta förslag från mötet som företaget lovade att titta på. Förslagen var att återinsätta två turer på morgonen och två på kvällen.

Dessutom diskuterades anropsstyrda turer, vilket betyder att bussen åker den här vägen om resenärerna ringer innan, samt en ny hållplats längs R50 vid Käpphagsvägen vilket skulle ge kortare promenadväg för boende mitt på Yxesträckan.

– Det handlar om att finansiera detta också, konstaterade Thony Lundberg och tillade:

– Jag förväntar mig att ni använder bussen om den börjar gå igen.

Länstrafiken fick en månad på sig att titta på förslagen och sedan återkomma.

Mer läsning

Annons