Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt kommunenbli en GMO-fri zon"

Lindesbergs kommun borde förbjuda all odling av och matlagning med genetiskt modifierade organismer i kommunal verksamhet. Den åsikten framför en Vedevågsbo i ett medborgarförslag.

Annons

En genetiskt modifierad organism (GMO) är en växt eller ett djur vars genetiska material har förändrats med hjälp av teknik. Bland GMO-grödor är det vanligt att man tillför gener som ska göra växten tålig mot bekämpningsmedel eller insekter.

I medborgarförslaget föreslås att Lindesbergs kommun ska bli en GMO-fri zon, vilket innebär att inga GMO-grödor ska odlas på kommunal mark och att inga GMO-livsmedel ska användas i skolan eller på äldre- och handikappboenden.

Förvaltningschef Mats Larsson på Bergslagens miljö- och byggförvaltning (BMB) tycker att man ska vara försiktig med GMO.

”Klokt förslag”

– Jag tycker att det här förslaget låter klokt. Sedan ska man komma ihåg att det inte odlas särskilt mycket på kommunal mark. Men det går säkert att reglera inköpet av livsmedel i kommunen, säger han.

Örebro kommun gör upphandlingen av livsmedel i samverkan med länets kommuner.

Miljösamordnare Karin Sandberg på upphandlingsenheten berättar att det inte finns någon policy gällande GMO.

Inga regler

– Det finns inte några regler som styr det, men i upphandlingen har vi sagt att vi inte ska ha några GMO-produkter, säger hon.

Följer riktlinjerna

Kostcheferna i de olika kommunerna deltar i upphandlingen. I Lindesberg följer måltidsenheten riktlinjerna och undviker att använda GMO-livsmedel i matlagningen.

Mats Larsson tror att medborgarförslaget kommer att beredas av miljökontoret på BMB.

– Då kan också skolor, upphandlingen och Libo, som har den mesta av kommunens åkermark, få chansen att tänka till om GMO. Ofta är det så att medborgarförslag innehåller vettiga grejer som vi inte har tänkt på.

GMO

I EU är bland annat GMO-sorter av soja, raps och majs godkända. I Sverige finns ett fåtal produkter på marknaden och de måste vara märkta.

Kumla, Östersund och Åre hör till de kommuner som förbjudit GMO-odling på kommunal mark och GMO-livsmedel i kommunal verksamhet.

GMO-kritikerna är rädda för att modifierade gener ska spridas i naturen. De menar att det är okänt hur livsmedlen påverkar levande varelser. KRAV och fackorganisationen Ekologiska Lantbrukarna hör till kritikerna.

Källor: Miljöaktuellt, Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons