Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt Majdi och Adam få stanna”

Hundratals personer slöt upp på Norrtullstorget i en stor demonstration mot utvisningen av bröderna Majdi och Adam Salama. Budskapet är kristallkart: Låt Majdi och Adam stanna.

Annons
Stor uppslutning. Hela torget fullt när hundratals människor slöt upp på demonstrationen för att de utvisningshotade pojkarna Adji och Adam ska få stanna.

Bland alla engagerade människor som fyller torget för att stödja pojkarna och manifestera mot utvisningen är det många ungdomar på plats. Däribland Kajsa Carlsson 12, Agnes Asplund 13 och Greta Nilsson 12 som har med sig ett plakat de gjort. De vill visa vad de tycker.

– Jag tycker det är jättebra att det är så många som samlas här, men att det är extremt orättvist och fel att killarna ska utvisas, säger Kajsa.

– Det är inte rätt att skicka ut barn, säger Greta.

Migrationsverket har bestämt att de båda barnen ska utvisas till Ukraina trots att de varken har släkt, vänner eller familj där. Helt fruktansvärt tycker många av demonstranterna och 15-årige Dennis Karabegovic som startade uppropet på Facebook.

– Jag tycker att Migrationsverket allt för ofta fattar helt felaktiga beslut, och det här är verkligen ett sådant. Och då tänkte jag att det måste uppmärksammas så att det inte bara faller i glömska, förklarar Dennis som också är ordförande för Ungdom mot rasism i Lindesberg, huvudarrangören för demonstrationen.

– Och jag tycker det är fruktansvärt förnedrande mot killarna att rycka upp dem ur sin stabilitet som de fått i sitt familjehem.

Bara på nätet har över 1700 personer skrivit under uppropet på att bröderna ska få stanna. Dessutom pågår också namninsamling med papper och penna som många skrivit på.

– Uppslutningen är massiv här i Lindesberg, mycket mer än jag någonsin kunde tänka mig, förklarar han.

För Majdi och Adam känns det bra att få så stort stöd.

– Jag hade inte trott att det skulle bli så här många, berättar Adam.

Och deras familjehemsmamma Ingela Johansson är klart rörd av den massiva uppslutningen.

– Jag har inga ord. Det är helt fantastisk, jag är överväldigad av allt stöd och engagemang som alla visar. Och jag är otroligt imponerad av Dennis och de som ordnat med den här demonstrationen och namninsamlingarna, berättar hon.

Pojkarnas gode man Marie Arenvang tycker att demonstrationen är jättebra. Det betyder mycket för pojkarna, förklarar hon.

– Och nu hoppas jag på att Migrationsverket gör en ordentlig barnkonsekvensanalys. Det har de inte gjort tidigare utifrån att killarna är icke-etniskt ukrainsk-ryska medborgare och att det är så oroligt i Ukraina.

Talare på demonstrationen var Ida Katiska från Ungdom mot rasism.

Fullt stöd. För Adam och Majdi Salama betyder allt stöd mycket, däribland från Dennis Karabegovic som drog igång uppropet på Facebook mot utvisningen.
Demonstranter. Greta Nilsson, Agnes Asplund och Kajsa Carlsson tycker att det är extremt orättvist och helt fel att utvisa killarna. Därför är de med och demonstrerar.
Höll tal. Talare på demonstrationen var Ida Katiska från Ungdom mot rasism.

Mer läsning

Annons