Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtsaskrig satte färg på Stråssa

Med 300 kamouflageklädda personer på gruvområdet kan man tro att det är belägrat.Men efter en stund inser man att allt bara är på skoj. I lördags spelades scenariospel i paintball vid Stråssa gruva.

Annons
Håller ställningen. Några spelare håller vakt vid en av ingångarna till kulsinterverket.

– Spelets upplägg och förberedelse är ju seriös, men egentligen är vi bara här för att ha kul, säger Erik Haneskog på företaget Batalj, som äger gamla kulsinterverket och gruvkontoret i Stråssa och som har gjort om det till scenarioanläggning.

Det här är Bataljs trettonde scenariospel, men inte det största. Deltagarantalet har begränsats till 300 personer.

Det luktar rök, grillad mat och gamla kläder som tagits ut i friska luften efter att ha legat i förrådet länge.

Slagfältet utanför kulsinterverket ligger inte i Stråssa en solig oktoberlördag, utan har just idag förflyttats till Stalingrad under andra världskriget. Men här finns inga vapen, deltagarna skjuter små mjuka färgbollar med så kallade ”markörer”.

– Vilket mayhem det blev i första spelet! utropar en nöjd Johan Danielsson från Askersund. 140 pers på vardera sida som möttes på mitten, och det blev helt kaos.

Stalingrads första spel är nyss avgjort och svettiga och glada paintballspelare tar lunchpaus utanför gruvkontoret.

Johan och hans pluton APP, (som står för Azure-Pang-Patrask), tillhör tillsammans med ett hundratal andra, den tyska sidan. På andra sidan är ryssarna, ytterligare 140 soldater.

Slagfältet är täckt av skyttegravar och skyttevärn. Även det mäktiga gamla kulsinterverket är skådeplats för spelet. Det mullrar och smäller där inifrån. Högst upp i verket finns en anläggning som ger extra ljudeffekt.

Reglerna i Stalingrad är enkla. I första spelet fick man poäng genom att samla så många ammunitionslådor som möjligt som var utplacerade. I de andra två matcherna fick lagen poäng genom att inta ett antal olika flaggbaser och sedan lyckas hålla dem i tjugo minuter.

Alla måste ha på sig mask.

Blir man träffad får man gå till ”respawn”, en bur där man torkar bort färgen och börjar om igen efter en stund. Stämningen är glad, alkohol är helt förbjudet i sammanhanget.

– Vi har hört att det här skulle vara häftigt här och det stämmer! säger Lars Andersson från Söderhamn, som dagen till ära är klädd som tysk kommendant.

Anläggningen är Nordens största, och är känd även utanför Sveriges gränser. Christoffer Cappelen, Jeppe Johannessen, Espen Moen och Christian Evans brukar spela paintball hemma i Oslo men har hamnat i Stråssa idag.

– Paintball är större i Sverige än i Norge. Det är morsomt och socialt, och svenskarna är bra på det, säger de.

Och hur gick det då, där i Stalingrad? Jo, historien skrev om, tyskarna tog hem spelet i det sista avgörande slaget. Fast bara på skoj förstås.

– Men det är inte tänkt som en tävling, mer som en kul upplevelse, säger Erik Haneskog.

Katarina Hanslep

Helena Källström, Sigrid Nordström, Ragna Nordström och Anna Lundvik från Uppsala är några av de få tjejer som är med i scenariospelet. -Men vi blir fler för varje år, säger de.
Från Norge. Christoffer Cappelen, Jeppe Johannessen, Espen Moen och Christian Evans från Oslo studerade kartan inför scenariospelet.
Instruktion. Inför spelet instruerade Erik Haneskog de 300 deltagarna.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.
Paintball i Stråssa.

Mer läsning

Annons