Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde Energi ser ny Meritormöjlighet

Hetvatten från Linde Energi AB kan komma att ersätta den produktionsvärme som idag framställs med propangas hos Meritor.

Annons

– Det hänger på de ekonomiska kalkylerna, men så långt jag ser så ser det bra ut, säger Håkan Ohlsson, fjärrvärmechef på Linde Energi AB.

Avgörande för en affär är att Meritor och energibolaget ser lönsamhet i den. Höjda energiskatter nästa år ökar förutsättningarna för att ersätta gasen.

– Framför allt så är det miljön som tjänar på om gasen försvinner, säger Håkan Ohlsson.

Förra året började kommunens energibolag leverera ånga till grannindustrin Porpac. För detta installerades en ny elpanna. Den räknar Linde Energi ska räcka för att även försörja Meritor.

För energibolaget handlar leveranser till Meritor om en investering på cirka tio miljoner kronor. En betydande kostnadsdel utgörs av en hetvattenledning genom industriområdet.

Blir det affär pratar man om sommarproduktionsuppehåll på Meritor för installation.

– Kommer Meritor med är vi ytterligare ett steg närmare ett beslut om en helt ny fastbränsleanläggning, säger Håkan Ohlsson.

I huvudsak är det produktionsvärme i måleriet företagen diskuterar. Fjärrvärme till industrilokalerna kommer redan från Linde Energi.

– Miljöaspekten är den viktigaste för oss, men kostnadsaspekten måste också vara fördelaktig för oss. Linde Energi har frågat om vårt intresse och det är de som utreder möjligheten, säger Tomas Bäckman, platschef på Meritor i Lindesberg.

Håkan Ohlsson räknar med att kunna presentera ett förslag inom de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons