Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linde står modell för ny almanacka

Ett par gånger i månaden samlas modellbyggare för att återskapa Lindesbergs stad anno 1920-tal. Deras arbete kan nu skådas i arenan och i ny kalender.

Annons
Forskningsresultat. Arbetet med att hitta Lindes historia kommer väl till pass vid modellbygget som nu stått modell för en ny almanacka.

Hembygds- och fornminnesförenings ordförande Ingrid Nordmark är glad över möjligheten att få visa upp stadsmodellerna i montern i arenan fram till nyår.

Modellbygget sysselsätter tiotalet medarbetare men fler behövs. Modellerna är i skala 1:220 och utgår från den topografiska modell som tidigare tagits fram av Lars Hagström och Ingmarie Tarkanen. Att den är just 20-tal beror på att det var därefter som det verkligen började hända saker med stans utveckling, förklarar Ingrid Nordmark.

Hennes och hembygdsföreningens förhoppning är att hela stadsmodellen, när den väl är färdig, kan visas i det stadshistoriska museum som de gärna ser att Spruthuset utvecklas till.

– Där skulle den passa riktigt bra.

Än så länge får man nöja sig med montern och att titta på modellerna i den almanacka som i dagarna lämnar tryckeriet.

– Många visar intresse för modellerna, så det här är ett sätt att sprida dem till fler. Förutom ett modellhus per månad så finns även vårt program tryckt i almanackan.

Den kommer att presenteras närmare i föreningens kommande program, och även i samband med advent.

Mer läsning

Annons