Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergarna bäst påatt återvinna hushållsavfall

Lindesbergarna återvinner 47 procent av sitt totala hushållsavfall. Det är toppresultat i en undersökning med åtta andra mellansvenska kommuner i samma storlek.

Annons

Undersökningen har gjorts inom ramen för samarbetet Mellannyckeln, ett nätverk med nio mellansvenska kommuner med liknande struktur. Förutom invånarnas miljöansvar har kommunernas hantering av bygglovsärenden kontrollerats i årets undersökning.

Lindesbergarnas totala hushållsavfall uppgår årligen till 417 kilo per invånare. Av det återvinns 47 procent, vilket placerar Lindesberg i topp bland de deltagande kommunerna.

BygglovshanteringEtt annat område som lyfts fram i årets undersökning är kommunernas hantering av bygglovsärenden. Man har tittat närmare på handläggningstider och kostnader. I Kristinehamn är den genomsnittliga tiden för att handlägga ett bygglovsärenden 32 veckor, vilket är längsta tiden. Lindesbergs kommun behandlar ett bygglov på i snitt 20 veckor, men snabbast är Finspång med 12 veckor.

Kostnaden för ett bygglov skiljer också mycket mellan kommunerna. I Lindesberg kostar ett bygglov för ett enbostadshus 11072 kronor. Dyrast är det i Flen, där man får betala 14040 kronor, och billigast i Finspång där ett bygglov kostar 8515 kronor.

För att bygga ett uterum vid sin bostad krävs också att man har ett bygglov. Kostnaden för ett sådant varierar också stort mellan kommunerna. Finspång toppar med 2452 kronor. Billigast är det i Köping, där bygglov för uterum kostar 800 kronor, medan lindesbergarna får betala 1728 kronor.

Kommunerna i Mellannyckeln

Lindesberg

Finspång

Avesta

Köping

Flen

Kristinehamn

Sala

Katrineholm

Ludvika

Mer läsning

Annons