Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergs lasarett bland de bästa i landet

Färre än fyra patienter av 100 drabbas av infektioner som beror på vården på Lindesbergs lasarett. Det placerar Lindesbergs lasarett bland de bästa sjukhusen i landet.

Annons
Lindesbergs lasarett.

De vårdrelaterade infektionerna minskar i hela landet. Det visar de senaste siffrorna från SKL; Sveriges kommuner och landsting.

– Det är skönt att se att de vårdrelaterade infektionerna åter minskar, men det är ännu för tidigt att tala om ett riktigt trendbrott i det långsiktiga arbetet att göra vården säkrare, säger Göran Stiernstedt, chef på avdelningen för vård och omsorg på SKL i en kommentar.

De vårdrelaterade infektionerna sjunker mest hos de äldre patienterna i landstingen, trots att de äldre blir allt fler och sjukhusen behandlar allt sjukare patienter.

– Tyvärr fortsätter vården att öka antibiotikabehandlingen av patienterna. Det är en trend som måste brytas för att vi inte ska öka risken för resistensutveckling och ytterligare smittspridning, säger Göran Stiernstedt.

Hela Örebrolandstinget har en något bättre utveckling än landet i sin helhet. Årets vårmätning visar att 8,2 procent av sjukhuspatienterna har drabbats av vårdrelaterade infektioner här. Att jämföra med 8,9 procent i hela riket.

USÖ drar upp siffrorna. Nära var tionde patient där drabbas av en vårdrelaterad infektion medan sjukhusen i Karlskoga och Lindesberg visar bättre siffror. Det finns bara ett par sjukhus i landet som visar upp färre smittade patienter än Lindesbergs lasarett.

– Det kan kanske ses som ett bra argument för det lilla sjukhuset, säger Eva Carlsson, utvecklingschef på Lindesbergs lasarett.

– Faktum är att vi har arbetat länge och systematiskt med hygienfrågorna, såväl för personalen som hur man kan förebygga infektioner efter operationer till exempel, säger hon och ser siffrorna som ett uttryck för ett framgångsrikt kvalitetsarbete.

Mer läsning

Annons