Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindeskolan håller en debatt med inbjudna politiker: ”Vi har själva valt ut ämnen”

Artikel 132 av 213
Valet 2018
Visa alla artiklar

Efter lunchtid under torsdagen hålls skoldebatt på Lindeskolan där kommun- och riksdagspolitiker inbjudits att svara på förstagångsväljarnas frågor.

Annons
Från vänster: Owe Dvärby, Vilma Andersson, Alexander Dahlin.(Foto: Privat)

– Det är vi elever som själva fått bestämma ämnena som det ska debatteras kring, säger Vilma Andersson som går i trean på samhällsprogrammet och är pressansvarig för skoldebatten.

De tre ämnen som röstats fram är miljö, jämställdhet och integration och skolans elever har fått pricka för bland omkring åtta andra ämnen vilka de vill höra politikerna debattera kring. Fokus är på riksdagspolitik.

– Det stod ett gäng från vår klass utanför matsalen där elever som gick förbi kunde sätta ett streck för det ämne de ville ska debatteras. Sen är det min klass som kommit på frågorna, berättar Vilma Andersson.

Samhällsklassen har varit indelad i grupper och skrivit frågor som hela klassen sen fått rösta fram tre stycken per ämne. Varje parti i kommunen har en representant, antingen kommun- eller riksdagspolitiker, som kommer få svara.

– Det är ja- och nejfrågor och ifall politikerna svarar likadant ska de inte utveckla svaren, utan först när de svarar olika.

Leder debatten gör Owe Dvärby och Alexander Dahlin. Alla tvåor och treor har fått ledigt från lektioner för att gå på debatten. Ettorna ges möjlighet att prata med politikerna efteråt.

Vilma Andersson är med i mediagruppen och kommer uppdatera under dagen på instagramkontot Lindeskolan.

Annons