Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindqvist (M) besviken över sprucken allians

– Hade Centern fortsatt i vårt tidigare allianssamarbete hade vi haft starkare möjligheter att driva opposition, så lite besviken är jag på Centern.Det säger Pär-Ove Lindqvist (M) efter måndagen då S och C gick ut med sitt nya samarbete som ger dem en stabil majoritet att styra Lindesbergs kommun.

Annons
Pär-Ove Lindqvist (M).

I måndags kväll träffades ”resterna av alliansen” och man hade även kontakt med Miljöpartiet.

– Det är klart att vi ska ha en valteknisk samverkan. Annars skulle de minsta partierna i princip utraderas ur politiken. Då hade de endast varit representerade i fullmäktige, säger Pär-Ove Lindqvist, deltidsoppositionsråd i förra mandatperioden.

I valet tappade FP och KD ett av sina tidigare två fullmäktigeplatser.

Valteknisk samverkan har inte något med den faktiska politiken att göra utan ger de små partierna möjlighet till plats i nämnder och styrelser.

Pär-Ove Lindqvist konstatera r att Moderaterna sedan många år även haft ett konstruktivt samarbetsklimat med dåvarande Vänsterpartiet och därefter med Miljöpartiet.

Under mandatperioden 2006-2010 ersatte Bengt Evertsson, då vänsterpartist, Pär-Ove Lindqvist som ordförande i barn- och utbildningsnämnden under Lindqvists föräldraledigheter.

– Man kan alltid driva oppositionspolitik. Det handlar om att vara med tidigt i olika frågor och påverka. Det spelar inte så stor roll hur majoriteten nu ser ut, men visst hade det varit lättare om C stannat kvar i den tidigare alliansen, säger Pär-Ove Lindqvist.

I Lindesbergs kommunpolitik har Sverigedemokraterna vuxit till att bli det näst största enskilda partiet med åtta mandat. Moderaterna har sju av fullmäktiges 45, S 18 och C 6.

I och med att S och C har skapat en gemensam plattform i sakfrågor får inte SD den avgörande roll som de annars kunde fått.

– Jag ser SD som vilket annat parti som helst. Det handlar om de enskilda frågorna, men under de åtta år som SD funnits med har de inte drivit en enda fråga utan hackat på en enda sak. Jag har heller inte upplevt att de någon enda gång sökt något samarbete med andra partier, säger Pär-Ove Lindqvist.

Socialdemokraterna erbjöd i måndags Vänstern en valteknisk samverkan så att även V får vara med i olika organ.

Det har Vänstern tackat ja till.

Det innebär att de fortsätter medverka i barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden och får en ersättarplats i kommunstyrelsen. Vänstern behöll sina tidigare två mandat i höstens val.

– Inga överenskommelser har gjorts rörande politiska sakfrågor eller generella politiska riktningar. Vänsterpartiet har ingen avsikt att kliva till höger, säger Göran Bäuerle, Vänsterpartiets ordförande.

Mer läsning

Annons