Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logiskt steg till Bullefanten

FRÖVI. Granbomsstugan har han förvandlat till Hotell Bullefanten. Det är pappersbruksmuseet som driver verksamheten i den gamla arbetarbostaden.

Annons
Tog hand om skylten. När museichef Conny Tiderman hittade den gamla bullefant-skylten tyckte han det passade alldeles utmärkt att använda den vid nya vandrarhemmet som är inhyst i Granbomsstugan på Fröviforsområdet som fått ny fasadpanel hyvlad efter gammal modell.

– Vi är helt nya på det här, så vi får lära oss efterhand, säger museichef Conny Tiderman.

Vandrarhemmet har tre enkelrum och tre dubbelrum och det var efterfrågan som ledde till att museet drog i gång verksamheten.

– Speciellt sedan vandrarhemmet i Ervalla lade ner har allt fler frågat efter enklare boende, säger Conny Tiderman.

Femtio- och sextiotal

En del av inventarierna i hotell Bullefanten övertogs från Ervalla, annat är skänkt av folk i trakten. Standarden är 1950–1960-tal. På lite längre sikt finns tankar på att återställa en del av huset till den äldre perioden, men de senaste två åren har det handlat om utvändigt arbete samt installation av bergvärme. Huset, som byggdes 1906, är den sista arbetarbostaden som bevarats i ursprungsskick på Frövifors.

– Det är viktigt att bevara gammal bebyggelse, och det känns bra att kunna göra något vettigt av det samtidigt, konstaterar Tiderman.

Just nu är det fullt i alla rum. Inhyrda entreprenörer på bruket är gäster, liksom ett antal turister som fått vetskap om login via turistbyrån.

Museet har en roll som samlings- och mötesplats så det var logiskt att utveckla ett boende intill. Dessutom är vandrarhemmet en liten inkomstkälla och det är välkommet, med tanke på att det är trögt att få branschen att sponsra verksamheten enligt museichefen.

Från början, åtminstone från 1940-talet, fanns en boendebarack vid bruket. Den kallades Hotell Bullefanten och där fanns en anställd husmor för ensamstående bruksarbetande män. I slutet av 1970-talet blev baracken kurslokal, vilket den var fram till rivningen på 1980-talet.

Historia

Själva uttrycket bullefant har en mer än hundraårig historia. När pappersbruket grundades 1901 gjorde det sig snabbt känt för sitt utmärkta kraftpapper. Och när PR-folket hade tänkt till kom de på att en blandning mellan oxe och elefant var en utmärkt symbol för styrkan. Därmed var bullefanten född. (Bull=oxe på engelska reds. anm.)

Namnet har också anammats av brukets egen MC-klubb, och under några år hade Spendrups rätt till det med ett bullefant-öl.

Små steg framåt. Att rusta upp Granbomsstugan utvändigt tog ett par år. Även intilliggande uthus har rustats och mer ska göras. I en av bodarna kan man se vad som gjorts samt få veta hur man bodde förr på bruket. Här planeras också en utställning av Vedevågredskap tillsammans med Vedevågkännaren Hans Eriksson berättar museichefen.
Annons