Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögnaktiga affischer spreds

Affischer med varning för fyra namngivna unga män sattes natten till söndagen upp på en mängd platser i Storå och Guldsmedshyttan. Affischeringen är polisanmäld och utreds som hets mot folkgrupp.

Annons
Falska uppgifter. – Det handlar om ren och skär främlingsfientlig propaganda utan grund av krafter som bara är ute efter att skapa oro i samhället, säger Thomas Jäderqvist vid Lindesbergspolisen.

Affischerna i A4-format har dessutom bilder på personerna, som har utländsk bakgrund. Det hävdas att de genom Migrationsverket är placerade i Storå och Stråssa, men det är fel.

– De här personerna finns, men inte här och har aldrig bott i den här trakten. En av dem finns inte längre i Sverige, säger Thomas Jäderqvist vid Lindesbergspolisen.

Den falska hänvisningen till Migrationverket i trycksaken ger en felaktig koppling till boendena för asylsökande som Migrationsverket har i bland annat Storå och Stråssa.

Tre av männen som utpekas, dömdes för fem år sedan för bland annat rån och våldtäkt i sydvästra Sverige. Den fjärde frikändes. De dömda har avtjänat sina straff. Samtliga var svenska medborgare 2005. Den inledande texten på affischerna uppmanar ortsborna att hålla sina unga döttrar inomhus kvällstid.

– Det här är grundlös propaganda i syfte att skapa oro i samhället, säger Thomas Jäderqvist.

Rykten om de fyra männen dök upp för en knapp månad sedan. Dess grund finns i tidigare propaganda från en främlingsfientlig nätsajt. Helgens affischering har polisanmälts av flera personer.

– Det finns utredningsdetaljer att gå vidare på som pekar mot vissa håll. Vi brukar inte gå ut och dementera rykten, men i detta fall är de så grova och grundlösa att jag uppmanar allmänheten att hjälpa oss, säger Jäderqvist.

Tror du att ryktesspridningen är en persons verk?

– Nej, jag tror att det rör sig om flera personer, säger Jäderqvist.

Straffsatserna för hets mot folkgrupp spänner mellan dagsböter och maximalt fyra års fängelse.

Mer läsning

Annons