Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket: "Det kan tyckas byråkratiskt"

Asylsökande ska inte utnyttjas som billig arbetskraft.Det är grundtanken bakom de regler som gör att Hüseyin Kizilca ska utvisas.
– Men ibland kan det få orimliga konsekvenser, säger Alejandro Firpo, chef för Migrationsverkets enhet för arbetskraftsinvandring.

Annons

Alejandro Firpo berättar att de ofta ser exempel på hur asylsökande utnyttjas. De kan tjäna så lite som 9 000 kronor i månaden de första sex månaderna. Först därefter – när det är dags att ansöka om arbetstillstånd – får de avtalsenlig lön.

– Även asylsökande har all rätt att jobba under rätt villkor. Den signalen sänder vi också till arbetsgivarna genom det här kravet, säger Firpo.

Lagen tydligLagstiftningen är tydlig, den säger att kollektivavtalen måste följas. Att det bara rör sig om några hundralappar tar varken Migrationsverket eller facket någon hänsyn till.

Orimliga konsekvenser

– Har inkomsten varit för liten ger vi avslag, konstaterar Marita Lindström på Hotell- och restaurangfacket i Västerås.

Håller medAlejandro Firpo vill egentligen inte uttala sig i det enskilda ärendet men säger att Hüseyin Kizilca är ett exempel på att regelverket kan få orimliga konsekvenser.

– Eftersom det handlar om en så liten summa kan jag förstå att du och allmänheten tycker det. Och jag håller ju med om det, säger Alejandro Firpo.

– Vi kan bara följa lagen och egentligen är det här en politisk fråga. En lag kan alltid förändras.

Har ni tagit upp den här frågan med politikerna?– Ja, vi har rapporterat till regeringen om att människor som ligger i skarven kan råka ut för just det som din person har råkat ut för.

Regeringen informerad

Hüseyin Kizilcas enda chans är att åka hem till Turkiet och ansöka om ett vanligt arbetstillstånd.

– Det kan tyckas byråkratiskt att de här människorna måste lämna Sverige och söka på nytt. Även den aspekten har vi informerat regeringen om, säger Alejandro Firpo.

Mer läsning

Annons