Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Tiderman blir ny museichef

Frövibon Mikael Tiderman, 33, blir ny museichef för Frövifors pappersbruksmuseum. Han har över tjänsten efter sin pappa Conny Tiderman som kommer att trappa ned.

Annons
Ny museichef. Mikael Tiderman blir ny museichef efter Conny Tiderman som haft tjänsten sedan 2001. Foto: Kerstin Schönström

FRÖVI. Sedan en tid tillbaka går Mikael Tiderman jämsides med Conny Tiderman för att lära upp sig på nya jobbet som han tillträder 1 juni. Historieintresset är stort och han har ända sedan barnsben blivit matad med historia hela uppväxten genom pappa Conny.

Men jobbmässigt kommer Mikael från reklam- och marknadsföringsbranschen.

– Det är viktigt att vi når ut och att marknadsföra museet, berättar han.

Det handlar om att få mer liv och rörelse och fler besökare till museet, gärna en yngre och bredare publik.

Det är mycket på gång, som Mikael jobbar med för fullt.

– Vi bygger en handpappersverkstad i våra maskinhallar, en ny permanent och levande utställning där besökarna får prova på att göra eget papper. Vi försöker få in mer interaktiva inslag, att besökare kan komma hit och prova på nånting rent handfast. Det blir ett sätt att levandegöra hur det går till att göra papper.

I anslutning till handpappersverkstaden som öppnar i sommar blir det en stor utställning med inriktning papperskonst, med konstnärer som använder papper i sin konst på ett eller annat sätt. Den utställningen jobbar han också med.

– Samtidigt håller jag på att se över marknadsföringen. Jag bygger om hemsidan helt och hållet. Under våren blir det en helt ny hemsida, och vi pushar för sociala media och försöker hitta nya marknadsföringskanaler.

Hur kommer det att märkas att du tar över?

– Jag hoppas att vi får mer folk hit genom att bredda vårt utbud. Det är svårt att dra besökare på att enbart titta på våra maskinhallar, men vi har många andra saker som knyter an till det och att försöka få i gång det här med kulturella arrangemang.

På Vinterspår ordnade 23 konstnärer ett ”Kultursnabbköp” i lokalerna. Blev kanonlyckat.

– Jättemånga nya fick upp ögonen att vi verkligen finns. Jag hoppas att vi kan utveckla det i framtiden, vi vill bli en mötesplats för kultur, föreningsliv och företag och att lokalerna nyttjas mer än i nuläget. Museet är stiftade att bevara en unik industrimiljö som vi är stolta över att visa upp och ger en spännande inramning till olika typer av evenemang.

Nätverkande är viktigt. Redan nu har några konstnärspersoner visat intresse att starta en förening kring handpappersverkstaden och att driva den.

– Vi kan då ha verkstaden öppen för våra besökare samtidigt som de som konstnärer kan nyttja lokalen fritt för sitt konstnärskap.

Liknande tankar finns också om smedjan.

Conny Tiderman har varit museichef sedan 2001. Han trappar ned och riktar in sig på arkivarbete och viss guidning.

Mer läsning

Annons