Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med fokus på kulturen i skolan

Med besök från statliga nämnden för hemslöjdsfrågor arrangerades ett möte med konstnärer, konsthantverkare och slöjdare. Ämnet var hur man som kulturutövare kan jobba med kultur i skolorna.

Annons
Ett möte för mer kultur i skolan. Målgruppen för föredragsserien med rikskonsulent Marie Fagerlind är kulturutövare i slöjd, konst och konsthantverk.

Hur fungerar det att verka som konstnär, konsthantverkare och slöjdare i skolan? Hur kan en process för ett kulturprojekt i skolan se ut? Det var frågor som Marie Fagerlind, rikskonsulent i hemslöjdsfrågor, kunde ge svar på när träffen för kulturutövare genomfördes på onsdagskvällen på Lindesbergs bibliotek.

Och som bas för samtalet stod den statliga satsningen Skapande skola som har syftet att stärka sambandet mellan skolan och kulturen. Med hjälp av stödet kan konstnärer komma till skolan och arbeta med eleverna.

– Vi vill visa exempel på hur konstutövare kan närma sig skolan för att få ta del av denna satsning, berättade Lars Petersson, hemslöjdskonsulent på Örebro läns museum.

– Vi har sådana här träffar tre gånger i länet i år, först i Karlskoga, nu i Lindesberg och sedan även i Örebro, sade Marita Axelsson, verksamhetsledare på Konstfrämjandet Bergslagen.

Arrangemanget är ett samarbete mellan länsmuseet, Konstfrämjandet Bergslagen och Örebro konsthall med stöd av kommunen och landstinget. Och det är mycket pengar som finns att ta del av i statens satsning Skapande skola, cirka 170 miljoner kronor.

– Det är huvudmannen för skolan som söker bidraget. Och det här har satt avtryck i de skolor som har jobbat med skapande skola, betonade Marie Fagerlind.

På kvällsmötet på biblioteket delgavs tips och råd på hur en konsthantverkare och slöjdare kan göra för att få genomföra ett kulturprojekt på en skola. Hur kontakter med skolan kan skapas och hur en projektbeskrivning kan göras. Även samtal och diskussioner stod på agendan för kvällen.

Mer om föredragsserien i länet

Föredragsserien i länet initierades under 2010 och har sedan genomförts 2011 och 2012 med föreläsningar och workshop.

År 2014 är syftet med föredragsserien att lyfta frågeställningar och främja samarbete/bygga nätverk runt konstnärens, konsthantverkarens och slöjdarens möjlighet att arbeta i skolan, utifrån den statliga satsningen Skapande skola.

Mer läsning

Annons