Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får han jobba mer på egna villkor

I september går Anders Bergs förordnande som verksamhetschef vid vårdcentralen i Storå ut. Månaden efter fyller han 65. Men Anders Berg tänker inte sluta arbeta som läkare för det.
– Jag fortsätter ett tag till, men det blir mer på mina villkor, säger han.

Annons
Bakom sig. Snart lägger Anders Berg chefsrollen på Storå vårdcentral bakom sig. Men han kommer att fortsätta som läkare, om än i mindre grad.

Nu är det inte säkert att det blir en annan läkare som tar över chefsskapet. Tiderna har förändrats också där och i dag är det vanligare att den sysslan tas av andra är just läkarna.

Efterföljaren i Storå får ta över en enhet som är lagom stor med Anders Bergs mått mätt.

– Tre–fyra läkare är lagom. Det blir mer personligt och nära. Vi lär känna patienterna och jag tror att vi har ett gott förhållande till de flesta.

Tala med en människa

Får man tro de undersökningar som gjorts är patienterna på det hela taget nöjda med sin vårdcentral. En bidragande orsak kan vara att den som vill få hjälp alltid får tala med en annan människa.

En annan, nog så viktig sak, är den stabila personalstyrkan. Anders Berg och Mogens Schou kom tillsammans till Storå när vårdcentralen i Lindesbergs delades 1988. Och bägge är kvar.

– Vi har haft ett generationsskifte på sköterskesidan, men det har gått smidigt.

I dag finns fyra läkare på vårdcentralen i Storå. Så även när chefen trappar ned är enheten fullbemannad.

Har det varit svårt att kombinera chefandet och läkarrollen?

– Nej, egentligen inte. Jag har bra kollegor som stöttat mig och variationen är varit värdefull. Jag har kunnat vara med och diskutera vården och påverka dess utformning ibland.

Anders Berg började 1973 i Karlskoga som en av de första AT-läkarna. Kom till Lindesberg 1978 och till Storå tio år senare. 1997 invigdes den nya vårdcentralen vid Grönboda. Inte helt utan gny från omgivningen.

– Då samlades alla läkare och distriktssköterskor på samma ställe. Och det innebar att exempelvis Stråssa blev utan sköterska.

Förhållandet till patienterna har också ändrats med åren. Nya metoder och verktyg har gjort det lättare att hjälpa människor.

– I dag kan vi se inre organ på en datorskärm utan att patienten behöver uppleva obehag vid undersökningen. Förr var det inte möjligt.

Mer pålästa

Det är inte heller lika högtidligt längre att gå till doktorn och med lite humor går kontakten och samtalet lättare.

– Och i dag är patienterna mer pålästa om sina krämpor redan när de kommer. Det kan bli lite diskussioner, berättar han.

Vad Anders Berg ska göra när arbetet inte längre tar lika mycket tid är han lite svävande på målet om. Han är föreningsmänniska och månskensbonde.

–  Det är viktigt att ha något annat, även under sin aktiva tid. Det skingrar tankar och ger nya impulser, säger han.

Mer läsning

Annons