Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns det 300 kilo gratisfisk i Lindesjön

Nu finns det 300 kilo nyinsatt regnbåge i Lindesjön för fritt fiske. Kommunen är med och sponsrar ädelfisket.

Annons
300 kilo regnbåge ska i Lindesjön. Jouko Kärkkäinen har fullt upp.

Idag, tisdag, på eftermiddagen fanns Lindesjöns fiskevårdsområdesförening på plats vid Lindesjön. Sävenfors fiskodling levererade regnbåge som nu skulle i vattnet.

- Vi har finansierat det fria ädelfisk-fisket och inköpet av regnbåge via överskott från inkomster av kräftfisket i många år. Men nu har kräftfisket blivit allt sämre de sista åren och nu är kommunen med och köper fisk till sjön, berättar Roland Johansson, ordförande i Lindesjöns FVO.

15 000 kronor i bidrag i år plus 5000 kronor som fanns kvar från fjolåret gjorde att klubben kunde köpa de 300 kilo regnbåge som nu finns nyinsatt i Lindesjön.

- Vi hade egentligen inte tänkt sätta i ädelfisk alls i år på grund av det försämrade kräftfisket, men så fick vi stödet från kommunen.

Att kunna erbjuda gratis fiske utan fiskekort i Lindesjön, med möjlighet till regnbåge, anses fördelaktigt både ur turistsynpunkt som för kommunmedborgare själva.

- Nu är det fritt fiske i Lindesjön med handredskap och högst tre fiskar per tillfälle, säger Jan Gröndahl, även han från styrelsen för Lindesjöns FVO.

Det försämrade kräftfisket i sjön förklarar föreningen med regn och kyla, men framförallt på grund av de stora och snabba höj- och sänkningar av vattennivån som sker för kraftutvinning till energi.

- De låga vattennivåerna under vårvintern tar hela vattenlivet i sjön skada av, säger Roland. Även gäddfisket har försämrats märkbart.

Årets kräftfiske ska ske den 23 augusti. För att kräftfisket ska bli så bra som möjligt för alla deltagare flyttar föreningen tusentals kräftor från intilliggande vattenområden och släpper i här i Lindesjön.

I år är kommunen med och sponsrar frifisket i Lindesjön, berättar Roland Johansson.

Mer läsning

Annons