Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förbereds för EU-projektet Bergslagsakademin

Förstudien om Bergslagsakademin är klar. Nu vill intresseföreningen Bergslaget starta Bergslagsakademin. Stödpengar söks från medlemskommunerna.

Annons
Främjande av gruvnäring i Bergslagen i framtiden är ett av flera projekt som intresseföreningen Bergslaget jobbar med.

– Vår ambition är att få med minst 10 av våra 23 medlemskommuner i ett andra steg i detta projekt. Det handlar både om att förbereda för en större EU-projektansökan i ett tredje steg som en rad konkreta aktiviteter som vi ska genomföra redan i år, berättar Anders Edström, verksamhetschef på Bergslaget.

Med Bergslagsakademin ska en bas för en bredare samverkan med högskolor/universitet, näringslivet och de offentliga verksamheterna bildas. Målet är att skapa ett långsiktigt forum för utvecklingsarbetet av och för Bergslagen. Slutsatsen i förstudien som gjorts är att det finns ett uttalat behov av att etablera denna nya samverkansakademi.

Nu söker Bergslaget finansiering från samtliga medlemskommuner samt från regionförbund och länsstyrelser inom sitt verksamhetsområde. Totalt 300 000 kronor behövs nu. Bland annat ska ett seminarium med tema integration och mångfaldsfrågor arrangeras. I det arbete som nu ska ske ingår också att hitta finansiering för att senare genomföra etableringen av akademin i ett framtida projekt, då med en budget på 4,5 miljoner kronor. Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner är medlemmar i Bergslaget.

Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan i det geografiska området Bergslagen. Föreningen är plattform för samarbete över region- och kommungränser. Föreningen har medlemmar i fem olika län. Bergslaget jobbar med projekt med mål att utveckla turismen i Bergslagen, att förbättra kommunikationer i Bergslagen samt för en framtida utveckling av gruvnäring.

Annons