Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu heter vårdcentralen Freja

Nu är sammanslagningen mellan Fellingsbro och Frövi vårdcentral­er fullbordad. Igår döptes den gemensamma vårdcentralen under pompa och ståt till Freja.

Annons
I samband med att namnet, Freja, antogs av vårdcentralen i Fellingsbro och Frövi gjordes sammanslagningen dem emellan officiell genom att personal knöt ihop ett band under verksamhetschefen Carine Norströms uppsikt.

Redan i höstas slogs vårdcentralerna i Frövi och Fellingsbro ihop, trots att båda orterna har kvar sina respektive mottagningar.

Det samarbetet firades igår med ett gemensamt dop.

– Det känns jättebra, säger Carine Norström, verksamhetschef för Frövi och Fellingsbro vårdcentral.

Namnet har tagits fram med invånarnas hjälp.

– En uppmaning att skicka in sina namnförslag har gått ut till medborgarna, säger Carine Norström.

Ett tillfälle de tog vara på.

– Vi har fått in runt 25 till 30 förslag, varav många bra, säger Carine.

Frövibro var ett förslag som lämnades in från flera olika parter. Bland de andra förslagen fanns Bäringsbro, Fribro och Träffpunkten.

– Många förslag innehöll ”bro” vilket både kan handla om Fellingsbro och om att vi nu bygger broar mellan orterna, tror Carine.

Personalen på Fellingsbro och Frövi vårdcentraler fick därefter rösta fram sin favorit bland namnförslagen.

– Om det hade blivit oavgjort skulle jag fått bestämma vilket namn som vann men båda vårdcentralerna, var för sig, röstade på Freja så det behövdes inte, säger Carine som själv är mer än nöjd med det nya namnet.

– Det är bra på många plan. Freja är fruktbarhetens gudinna enligt asatron och här i bygden har det varit många utgrävningar som kopplats till vikingatiden, säger Carine.

Hon tycker att det också passar bra då Frövi och Fellingsbro är gamla jordbruksbygder där just fruktbarhet i jorden var viktigt.

– Det finns en koppling till bygden i namnet.

För att göra det nya namnet officiellt hade man öppet hus där det bjöds på pepparkakor och glögg. Och de fyra personerna som lämnat in det vinnande namnförslaget fick priser i form av bland annat biobiljetter, frukt och plåster.

– Vi tränar ihop här på vårdcentralen och när vi såg att de ville ha in namnförslag nappade vi, säger Lasse Frejd som tillsammans med Lena Södervall, Birgitta Nilsson och Astrid Stark föreslog Freja.

Vad står Freja för?

– Jag är en historienörd så jag visste att vikingarna hade en offerplats till Freja nedanför kyrkan här i Frövi, vi tyckte det passade, säger Lena Södervall.

Tillsammans lämnade de in åtta förslag till tävlingen.

– Men när jag hörde att vi hade vunnit visste jag att det var med förslaget Freja, säger Lasse Frejd.

Alla fyra är positiva till sammanslagningen mellan vårdcentralerna.

– Jag tror den är jätteviktig, på det sättet klarar man budgeten, säger Lena Södervall och får medhåll:

– Det är nog räddningen för att båda vårdcentralerna får vara kvar, säger Lasse.

Mer läsning

Annons