Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det bli skjuts på Stripa

Fler besökare ska lockas till Stripa gruva. Fler aktiviteter på gruvområdet planeras och dessutom ska besöksupplevelsen på Stripa breddas genom ljud, film och bild via webbtjänster.

Annons
Stripa gruva ska knuffas in i framtiden. Upplevelsen av ett besök på Stripa gruvområde ska breddas och byggas ut till en större totalupplevelse. Maria Rinaldo, Ingrid Wieselgren och Carl-Eric Persson jobbar med detta.

– Vi vill locka ännu fler människor till ett besök på Stripa gruva. Och det ska vi bland annat göra genom att bygga ut webbsidan om Stripa gruvområde med bilder, filmer, texter och ljudupplevelser, berättar Maria Rinaldo.

Utbudet av aktiviteter på gruvområdet ska också ökas.

– En förening startar upp smedjan här. I sommar kommer smeder finnas på plats och jobba i verkstaden. Och det kommer enligt planerna att ordnas smideskurser framöver, säger Carl-Eric Persson, vd för Skuab, Stripa Kultur och Utveckling AB.

Nytt blir också aktiviteter med räddningshundar som både ska öva och tävla på gruvområdet till sommaren.

I en av verkstadslokalerna renoveras det gamla fönster. Och sedan en tid tillbaka har ett mikrobryggeri etablerat sig på gruvområdet.

– Vi har även en vision om att Välfärdshuset, där gruvarbetarna kunde tvätta av sig, kan byggas om till ett spa modell 1950-tal. Att lokalen renoveras och att badtunnor i trä placeras där.

Visionen om ett Stripa-spa är dock inte i hamn ännu. Andra möjliga utvecklingsområden för Stripa undersöks också, till exempel med fler företagsetableringar. Dessutom har Lindesbergs museum för några år sedan flyttats hit för att byggas upp i någon form för att främja besöksverksamheten framöver.

Utbyggnaden av besöksservicen via webben, som en 3D-presentation av Stripa, pågår just nu för fullt. Detta jobb kan ske med stöd från Arbetslivsmuseum, Riksantikvarieämbetet. Maria Rinaldo, Documentary group, och Ingrid Wieselgren, LiwDesign, har anlitats för detta specialuppdrag.

– Vi vill locka fler besökare till Stripa genom att bredda upplevelsen av ett besök på området via webbtjänster. Vi vill nå både en bredare publik och en yngre publik, säger Ingrid.

Informationen om Stripa delas upp i olika klickbara ämneskategorier på webbsidan. Det börjar från början, med ett gigantiskt vulkanutbrott som trängde upp berg med hög halt av järn uppåt jordytan i Stripa, till gruvbrytning på medeltid fram till i modern tid med gruvbrytningens nedläggning 1977.

– Både under och framför allt efter andra världskriget hade Stripa gruva en riktig storhetstid med export av järnmalm till Europa, säger Carl-Eric.

En inledningsfilm ska kopplas till webbsidan, en så kallad teaser, som ska locka folk från datorn i hemmet till ett fysiskt besök på gruvområdet.

– Vi har dock svårt att hitta filmmaterial från gruvan och vill gärna komma i kontakt med människor som har, eller som vet någon som har, inspelad film från Stripa-gruvan, säger Maria.

Mer läsning

Annons