Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat antal utryckningar

Räddningstjänsten i Lindesbergs kommun gjorde 388 utryckningar under 2010. Då gäller det samtliga stationer och alla typer av larm. Det är 23 fler än året innan. Det visar statistik från Nerikes Brandkår.

Annons
Lastbilens kran hakade i bron och sköt fram mot det tåg som just då passerade förbi. Tåget fick en lättare skada, men evakuerades för säkerhets skull. ARKIVBILD: MICHAEL LANDBERG.

Av tabellerna framgår att automatlarm där det trots allt inte brunnit, tar en stor plats i räddningstjänstens statistik. Här toppar stationen i Lindesberg med 73 sådana larm, medan Frövi haft 39. I övrigt är det just bränder och trafikolyckor som dominerar uppdragen.

Måndagarna är värst

Det går också att se att december och januari samt juli är de månader när räddningstjänsten har mest att göra. Måndagar är sedan gammalt den dag i veckan då flest räddningsinsatser görs.

Bland de mer uppmärksammade bränderna under året som gått var den i Fellingsbro bygghandel. Anläggningen brann ned till grunden den sista juni och omedelbart väcktes misstankar om att den var anlagd. Bara en kort tid innan hade det brunnit i Mobergs bygghandel i Nora.

Kran träffade tåg

I Frövi inträffade under året en märklig kollision mellan en lastbil utrustad med kran och ett tåg. Ingen person kom till skada men tåget stoppades och passagerarna fick byta till buss i Ölmbrotorp. Timmerbilens förare hade inte sänkt ned sin kran tillräckligt och när ekipaget skulle köra under järnvägen på Fröviforsvägen träffade kranen ett tåg som passerade på bron ovanför.

På julaftonen i fjol började det brinna i en ladugård i Västra Hult utanför Lindesberg. Gårdsägaren lyckades rädda 8 av de 27 nötkreatur som fanns i byggnaden. Resten brann inne. Samtidigt med ladugården brann en maskinhall ned.

De olika stationerna i kommunen varit ute på 46 trafik-olyckor. Riksväg 50 och 68 samt länsväg 249 är de sträckor där räddningstjänsten oftast hjälpt till. På den sistnämnda inträffade under året en döds-olycka.

Stationen i Fellingsbro, som även rycker ut på sjukvårdslarm, gjorde det 56 gånger under 2010.

Mer läsning

Annons