Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsar vid vägen ska få bort hundskit på backen

Vi börjar här på Kyrkberget i Lindesberg, säger stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher.
Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen, SBB, ska göra hundbajspåsar lättillgängliga efter promenadstråken. I fredags morse började de sätta upp hållare med påsar i Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Hällefors kommuner.

Annons

Torsten Berggren rastar sin hund varje dag på Kyrkberget i Lindesberg.

Efter Kyrkberget i fredags förmiddag var nästa anhalt för Göte Larsson och Kari Niskanen att sätta upp hållare vid den nya pontonbron i Frövi mellan samhället och Kaninholmen. Tjugo stationer ska sättas upp med en hållare och 250 soppåsar i vardera. De placeras efter stråk där man vet att många går och rastar sina hundar. Företrädesvis också nära sopkärl.

Göte Larsson och Kari Niskanen på Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen började i fredags att sätta upp hållare med soppåsar. Den första av 20 sattes upp på Kyrkberget i Lindesberg.

– Vi räknar med att vara klara under nästa vecka, säger Arne Tschentscher. Det är företaget Tikspac som samarbetar med exempelvis bostadsbolag och kommunala verksamheter med denna affärsidé. Reklamplats på hållarna ger pengar till företaget.

– Vår enda kostnad är att sätta upp hållarna och sedan fylla på med påsar. På sikt kostar det inte SBB något eftersom vi ändå är i områdena som vi sköter. Under högsäsong dagligen för att tömma sopkärl, säger Arne Tschentscher.

Huvudsyftet är att få bort hundbajs från marken, men för den vandrare som har en apelsin eller banan i bagaget, men ingen påse, kan de också vara till nytta för senare avyttring i ett sopkärl. Påsarna som SBB gör tillgängliga är tillverkade av nedbrytbar majsstärkelse.

Det finns tre typer av hundägare. De som tar upp sin fyrbenta väns fekalier och därefter slänger resultatet i ett därtill avsett sopkärl. Det har blivit tätare med dem under senare tid. Nästa kategori låter vännen uträtta sina behov och går vidare som inget hade hänt. Den tredje profilen är svårbegriplig. Dessa hundägare har påsar med sig och tar reda på hundbajset, men slänger sedan påse med innehåll på marken bredvid sig.

– Det är inte kul att röja gräs efter promenadstråken. Det kan lukta väldigt illa i våra bilar efter en arbetsdag, säger Arne Tschenscher.

Torsten Berggren bor centralt i Lindesberg och går i stort sett en tur över Kyrkberget varje dag med sin hund.

– Jag har alltid två eller tre påsar med mig i fickorna. Nu blev det ett lägligt tillfälle, säger han. Hunden gör morgontoalett bara ett par meter från ett sopkärl där resultatet hamnar i en påse efter uträttat behov.

Mer läsning

Annons