Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt mat håller oss på benen längre

Vårt mål är att så många som möjligt ska vara nöjda. Att hitta mat som de äldre tycker om och som uppfyller Socialstyrelserns krav. Det säger Mikael Karlsson, dietist på socialförvaltningen i Lindesbergs kommun.

Annons

Socialnämnden tog i torsdags beslut om nya kvalitetskrav på mat serverad inom särskilda boenden. De tidigare var från 2008.

– Man kan sammanfatta de nya kraven med att den fokuserar mer på proteiner än på bara energi och anpassade volymer på tallrikarna, säger Mikael Karlsson.

Han är från början kock, men har sedan forskat som dietist och arbetat inom geriatrik. En egen dietist på heltid inom vård- och omsorg är inte alldeles vanligt, men det finns det i Lindesbergs kommuns vård och omsorg.

– Proteinerna är viktiga för äldre. Att det i ett ungt ben finns mycket muskler som är omslutna av lite fett, och i ett äldre mer fett och en mindre muskelmassa därinne vet vi. Däremot finns alltfler belägg för att det går att påverka äldres muskler med rätt mat, säger Mikael Karlsson.

Det är det han jobbar med tillsammans med kommunens kök.

Undernäring är ett annat problemområde. Ålder och skörhet är ett villkor för ett särskilt boende.

– Sex personer av tio i särskilda boenden lever med en risk för undernäring. Vi vet vilka och dom följer vi upp och behandlar, säger socialchef Bella Kronman.

Mer läsning

Annons