Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga tandläkare i norr

Just nu finns det inte plats för fler tandläkare i den norra länsdelen. – Under de åtta år jag varit tandvårdsdirektör har det aldrig varit så många tandläkare anställda i norr som nu, konstaterar folktandvårdens Bengt Sjödin nöjt.

Annons

Nyss rekryterades en ny tandläkare till Kopparberg. Sedan en tid är även fyra tandläkare verksamma vid folktandvården i Hällefors.

– Så till och med i Hällefors och Kopparberg, som varit svårast att rekrytera till, har vi nu god bemanning, säger Bengt Sjödin.

Ojämn fördelning

Fördelningen är dock lite ojämn, och somliga tandläkare får därför vara verksamma på flera orter. Men någon brist på tandläkare är det alltså inte längre tal om, även om somliga även arbetar deltid.

Att det lossat just nu ser inte tandvårdsdirektören någon klar orsak till. Men sannolikt är det ett idogt rekryteringsarbete som till sist äntligen har burit frukt.

För köerna ger det förståss effekt att det finns tillräckligt med tandläkare. Även om det tar tid innan det börjar synas ordentligt i väntelistorna.

Också den mobila kliniken, som finns på plats i Storå fyra–fem månader per år gör sitt till för att hålla köerna under kontroll.

Men medan det ser väldigt bra ut på tandläkarfronten, så är det lite besvärligare när det gäller tandsköterskor. Där finns en viss brist. Åldersstukturen är även sådan att många har gått eller snart kommer gå i pension av tandsköterskorna.

Nyutbildade behövs

– Därför är vi väldigt glada att vi tog initiativ till utbildningen på Masugnen i Lindesberg. De nyutbildade behövs nu, konstaterar Sjödin.

Framför allt i de första utbildade elevkullarna var det många från trakten som deltog, och av dem har flera stannat för att jobba i länet.

”Osäker värld”

En viss reservation för tandläkarläget kan dock Sjödin inte låta bli att lämna.

– Det är en osäker värld och när det gäller de yngre så har de numera en tendens att inte stanna så länge på en och samma plats. Men just nu är läget mycket gott, och vi har även en hygglig åldersstruktur med många erfarna tandläkare som lovar gott även om man aldrig kan vara helt säker på framtiden.

Mer läsning

Annons