Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskbolagbeslut satt långt inne

Under torsdagskvällen bestämde fullmäktige i Lindebergs att tillsammans med kommunerna som Bergslagens Sparbank verkar i  starta ett gemensamt riskkapitalbolag. Lindesbergs kommun går in med en halv miljon kronor.

Annons

Tillväxtkassan i BergslagenAB ska kunna låna ut mindre belopp till småföretag. Statens bankregler har högre krav vid kreditprövning än vad ett riskkapitalbolag kan arbeta med.

Det var inte någon enkel match för fullmäktige att komma fram till avgörandet. Frågan splittrade M och MP medan KD, SD och FP var tydligt för en återremiss. Före jul var ärendet uppe, men då blev det en återemiss. I torsdagens fullmäktige ville motståndarna ha det igen. Det hade behövts 14 röster för det, men det blev bara 12. Därmed beslutade fullmäktige att Lindesbergs kommun ska gå in i företaget.

Kärnfrågan har varit att få ett svar på om lagen tillåter en sådan här bolagsbildning. Den frågan har folkpartiets Göran Gustavsson sedan hösten tydligast drivet.

Liknandebolagskonstruktioner, men av varierande slag, finns på många andra håll redan, men ingen har utsatts för en rättslig prövning..

– Tyvärr har vi inte fått något svar än från SKL:s jurister, sa kommunchef Christer Lenke inledningsvis.

– Vore det inte redigare av er att yrka på ett avslag i stället för att förhala, undrade Ulf Axelsson (V).

Agneta Nilsdotter(MP) sa i debatten att hon var för idén, och att det var ansvaret för lagligheten det handlade om. Samtidigt lanserade hon en helt nytt alternativ med mikrolån och med bara banken och Lindesbergs kommun som aktörer.

I paus  sa hon att hon nog egentligen  var mot alltsammans.

Partikollegan Bengt Evertsson var förespråkare för ett ja-beslut. Inom moderaterna rådde delade meningar medan vänsterns Ulf Axelsson tillsammans med S och C varit de tydligaste agitatorerna för att så snart som möjligt få riskkapitalbolaget i drift.

- Det här är en viktig regionalpolistisk fråga, sa Ulf Axelsson.

Inger Karlsson (SD) tyckte det var märkligt att Anders Ceder (S) var beredd att gå in i något som kanske är juridiskt grumligt och där insynen brister.

- Det är risk för nya förlustaffärer och förlusterna i Stadsnät är det ännu ingen ledande politiker som tagit ansvar för än, sa Inger Karlsson.

Jonas Kleber (C) ville att Lindesbergs kommun ska föreslå att Tillväxtkassans bolagsstämmor ska vara öppna för att öka insynen. Det fick han gehör för i majoritetens beslut.

För ett par veckor sedan beslutade kommunstyrelsen i Nora att gå in i bolaget. V reserverade sig i Nora, och fullmäktigebeslutet i Nora återstår. Övriga intressenter är klara med sina beslu sedan tidigare.

Bergslagens Sparbank tog i fjol initiativ till att starta ett riskkapitalbolag. Delägare är Nora, Ljusnarsberg, Lindesberg och Storfors kommuner samt statliga Inlandsinnovation AB.

Mer läsning

Annons