Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rynninge satsar på fiber

I Rynninge mellan Frövi och Fellingsbro grävs det för fullt för att stoppa ner fiberkabel i marken. Det är byborna själva som driver projektet och de har fått 1,75 miljoner i bidrag.

Annons
Gräver för framtiden. I byn Rynninge mellan Frövi och Fellingsbro satsar man på fiberkabel. Vägföreningen har fått 1,75 miljoner i bidrag för att gräva ner rör på en sträcka på knappt tio kilometer. Bo Haraldson och Roger Andersson tittar hur det går för Åke Eriksson och Jonas Englund, i grävmaskinen, med arbetet.

För drygt tre veckor sedan sattes grävskopan i marken. Totalt ska det ner ungefär 10 kilometer rör. Dessa ska sedan fyllas med fiberkabel som ger byborna snabbare och bättre uppkopplingar både när det gäller telefon, dator och tv.

Kopplar på stadsnätet

Rynninge gräver fram till Oppboga för att där koppla ihop sig med kommunens stadsnät. Till det här arbetet har vägföreningen fått 1,75 miljoner kronor i bidrag. Största delen är EU-medel via länsstyrelsen, men också cirka 400 000 kronor från Post- och telestyrelsen.

Bo Haraldson och Roger Andersson, som driver projektet, tror att det här är framtiden och en nödvändig satsning på landsbygden.

– Vi måste ha samma möjligheter här som i tätorter och städer. Det är viktigt att nyttja den moderna tekniken, säger Roger.

Och han tror att effekten kan bli ökat värde på husen och att det blir lättare att locka unga att bo på landet.

Även grannbyn

Även grannbyn Fänninge har fått bidrag till ett sådant här projekt.

22 av de 48 hushållen i vägföreningen i Rynninge har nappat på erbjudandet om fibernät, och det finns möjlighet att haka på senare eftersom anslutningar dras fram till alla tomtgränser. För varje hushåll kommer det att kosta knappt 10 000 kronor plus grävarbetet på den egna tomten.

Rogers fru Kerstin är en ivrig förespråkare. Hon längtar efter att slippa bli utslängd från nätet när hon sitter vid datorn och studerar på distans.

Okänsligt för åska

– Det blir ett säkert bredband, som dessutom inte påverkas av åska, säger Kerstin som tror att det här kan betyda att fler äldre vågar bo kvar på landsbygden eftersom trygghetslarmen blir säkrare.

Ett bättre telefonnät är något hon också ser fram emot.

– Det som vi har i dag blir bara sämre och sämre. Vi kan inte prata i telefon om det regnar mycket.

Roger Andersson och Bo Haraldson ser mest fördelar med att det är folket i byn som själva har drivit den här frågan, istället för att kommunen har fixat allt.

Skapat gemenskap

– Nu är det ju upp till oss själva att det ska bli gjort och vi styr allt. Dessutom har det skapat en gemenskap och vi har lärt känna varandra på ett annat sätt, säger Bo.

Grävarbetet kommer att pågå i ungefär tre månader.

Därefter återstår en del annat arbete, så om ungefär ett år hoppas de att fibernätet kan vara igång i Rynninge.

Mer läsning

Annons