Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagostund med inspiration för läsning

Sjunga, klappa och lyssna på saga. Det är några saker som händer när det är sagostund på biblioteket i Lindesberg.

Annons
Ebba Alatalo tittar närmare på pannkakan, när Kristina Blom berättar Sagan om pannkakan på bibliotekets sagostund.

Nio barn har kommit till sagostunden denna lördagsförmiddag.

– Vi börjar med att sjunga en sång som ni nog känner igen, säger bibliotekarien Kristina Blom, som håller i sagostunden.

Dagens väder är mulet, så det får bli sångtexten.

Så tar Kristina fram en tygpåse. I påsen finns först en rund figur – en gul pannkaka. Men den är av tyg och har både ögon och mun.

– Det här är sagan om pannkakan, säger hon och börjar berätta.

Och ur påsen kommer den ena figuren efter den andra, Karefar, Hönapöna, Tuppesnuppe och Nassefrasse. Och sist men inte minst räven. Hela sagan får plats i påsen och Kristina berättar den med hjälp av figurerna.

Sedan blir det fler sagor, i bokform. Kristina blandar både nya och gamla sagor, och barnen i det lilla sagorummet lyssnar intresserat. Det blir Sigurd och Selma gissar djur, och Barnvagnsgalopp. Avslutningsvis sjunger alla Imse Vimse spindel.

Sagostunderna ordnas ungefär en gång i månaden.

– Det är en del av flera aktiviteter här på biblioteket. Om två veckor har vi påskpyssel och så ska vi lära oss att tälja, berättar Kristina Blom.

Sagostunderna är ett sätt att få barn och deras föräldrar att hitta till biblioteket.

– Att läsa sagor för barn är viktigt för språket och så småningom lusten att läsa själv, och det känns ju som en av bibliotekets uppgifter, säger Krisitna Blom.

Biblioteket ska vara ett roligt ställe där det händer roliga saker, tycker Kristina.

– Sagostunden är så bra för den är lättillgänglig. Man behöver inte boka plats eller köpa biljett, ändå blir det ett liten utflykt, säger föräldern Sofia Carlsson.

– Jag får inspiration och tips om nya böcker, säger föräldern Åsa Larsén. Vi läser mycket hemma, men det blir lätt samma böcker hela tiden. Här får vi höra något nytt varje gång.

Mer läsning

Annons