Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samband inte uteslutet

Polisen misstänker att onsdagens brand i Fellingsbro var anlagd, likaså den i Nora i förra veckan. Nu tittar utredarna närmare även på tidigare bränder i området.

Annons

– Vi kan mest bara konstatera att det handlar om ett otroligt snabbt brandförlopp och att det kan tyda på att branden var anlagd. Men vi gör en brandplatsundersökning i Fellingsbro under fredagen, där vi bland annat låter en hund söka efter brandfarlig vätska, säger örebropolisens presstalesman Mats Nylén.

Inga kända vittnen

– Så vitt jag vet har vi inga uppgifter om att vittnen ska ha sett någon misstänkt gärningsman vid byggvaruhandeln i Fellingsbro före onsdagens brand. I Nora däremot fanns det uppgifter om att vittnen sett någon eller några personer röra sig på bygghandelns område innan branden bröt ut.

Bearbetar informationen

I Nora gjordes en teknisk undersökning av brandplatsen på onsdagen. Mats Nylén säger att polisens tekniker hittade material som ska analyseras, men att det är för tidigt att säga i vilken mån det materialet kommer att ha betydelse för utredningen.

Resultatet från de båda tekniska utredningarna kommer tidigast i nästa vecka. Under tiden arbetar polisen med att bearbeta information om iakttagelser från vittnen samt från poliser och brandpersonal som var snabbt på plats.

– Vi tittar även närmare på personer som vi vet tidigare ägnat sig åt pryomani, och vi jämför materialet från de här båda bränderna med utredningarna från liknande bränder i samma område. Det handlar framför allt om en brand i en bygghandel i Frövi i februari 2009 och om en brand i Glanshammar i januari 2008 som vi vill titta närmare på, säger Mats Nylén.

Kanske finns mönster

– Det behöver inte vara så att det finns ett samband mellan dem, men kanske kan vi se mönster som tyder på att i alla fall några av dem hänger ihop.

Överlag säger Mats Nylén att brandplatser är svåra att undersöka och analysera. Det som inte brinner upp förstörs ofta av den höga värmen, och spår efter eventuella gärningsmän kan vara svåra att hitta.

– Därför är det oerhört viktigt att vi får ta del av alla iakttagelser kring de här bränderna. Vi vill att alla som sett eller hört något hör av sig till oss, oavsett om de själva tror att deras uppgifter är viktiga eller ej.

Mer läsning

Annons