Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång med jultema från tre olika länder

På fredag ger tre körer från tre olika länder en konsert i Kristinakyrkan. De kommer att bjuda på julmusik som är speciell för just deras land.

Annons
Sångövning. Det är roligt men krävande att vara med i kören Bergslagscantat. Det krävs en hel del övning på uttalen när tjejerna ska sjunga på tyska.

”Songs that move the world” är ett Comeniusprojekt som har pågått i två år. Förutom Bergslagscantat från Lindeskolan har S:t Ursulakören från Salzburg och en kör från en flickskola i Manchester deltagit. Alla körer har fått 20 000 euro i EU-bidrag och sångarna träffades för första gången i Österrike i våras. Då bjöd körerna på en konsert som innehöll allt från klassisk musik och folksånger till pop och schlager.

Konsert

Nu är det dags att ses igen. I söndags åkte tjejerna från Lindesberg till Manchester och där blir det konsert i morgon onsdag. På torsdag reser alla körer, som totalt består av 45 sångare, tillsammans vidare till Lindesberg där samma konsert kommer att framföras i Kristinakyrkan på fredag.

På repertoaren står julmusik som är speciell för det land kören kommer ifrån. Bergslagscantat kommer att bjuda på luciasånger.

På svenska

Det blir också en gemensam del. De utländska tjejerna ska bland annat att vara med och sjunga ”Gläns över sjö och strand” på svenska.

– De har lite svårt med stj-ljudet. Men de fick sångerna i maj så de har hunnit öva, säger Gun-Britt Bikfalvy som leder Lindesbergskören.

Nya sångare

14 tjejer från Lindeskolan ingår i Bergslagscantat. Flera som var med till Salzburg i våras har tagit studenten men nya sångare har fyllt på. Mane Nersisyan har varit med hela tiden och hon tycker att det har varit en spännande resa.

– Det är roligt att sjunga tillsammans med eleverna från de andra länderna och vi har kul tillsammans.

Mane har hållit kontakt via mejl och telefon med både engelska och österrikiska tjejer och hon tror att de kommer att fortsätta med det även när projektet är slut.

Gun-Britt Bikfalvy har hållit på med körutbyten mellan länder i 15 år, men nu har hon gått i pension.

– Så det här är mitt sista projekt. Nu får någon annan gärna ta över.

Mer läsning

Annons