Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på unga gav resultat

Lindesberg Volley inledde en ungdomssatsning 2008. Nu skördar de frukterna av den, med flera lag som tagit sig långt i SM-sammanhang och med unga talanger som tar prestigefyllda platser i distriktslagen.

Annons
Malin Sjöblom, Merta Sjögren, Hanna Viggerborn och Ida Larsson är uttagna till distriktslaget, ett år för tidigt.

De är födda 2001 och har redan varit uttagna till både 99:ornas och nu 00:ornas distriktslag. Lindesbergstjejerna Malin Sjöblom, Merta Sjögren, Hanna Viggeborn och Ida Larsson ser ut att ha en lovande karriär inom volleybollen framför sig.

– Målet är att bli så bra som möjligt, säger Ida Larsson.

– Och ha så roligt som möjligt, tillägger Merta Sjögren.

Men det började redan för sex år sedan när Åsa Viggeborn, före detta elitspelare numera ungdomsansvarig i Lindesberg Volley, beslutade att Linde Volley skulle satsa på ungdomarna.

– När jag började spela volleyboll var de yngsta nybörjarna i högstadieålder. Det är inte bra för sporten att börja så sent, säger Åsa Viggeborn.

Därför startade hon ungdomslag som spelade en varianten Volley2000.

– Det är ett nordiskt koncept där bollen till exempel får studsa en gång innan den ska över nätet, säger Åsa och förklarar att det är för att göra det enklare för barn att börja.

Idag har Linde Volley flera ungdomslag. Där de yngsta är födda 04, men den gruppen behöver förstärkning då de bara är tre stycken. Nästa utmaning blir att starta ännu yngre grupper och spela det som kallas Kidsvolley.

– Det går i huvudsak ut på att de kastar bollen till varandra, säger Åsa och förklarar att man måste börja där med de riktigt små barnen.

Men Kidsvolley får vänta.

– Vi vill självklart vidareutveckla ungdomssatsningen, det vill även styrelsen, säger Åsa och fortsätter:

– Vårt bekymmer är att vi saknar ledare.

Hon jämför med andra sporter, som fotboll.

– Nästan vem som helst kan vara med och rulla en boll men många föräldrar tycker att volleyboll är så krångligt och då törs de inte.

Där har Åsa hittills haft stor hjälp av ungdomsspelare, allra mest Maja Frödén och Fia Lindstedt. De är själva spelare som lagt skorna på hyllan men ändå valt att fortsätta med tränarrollen.

– Det är roligt att vara en del av deras utveckling, jag vet ju själv vad Åsa betydde för mig när jag var ung spelare, säger Maja Frödén om sitt engagemang som tränare.

– De är våra ögonstenar, tillägger Fia Lindstedt.

De tre bildade tillsammans Lindesberg Volleys ungdomssektion.

– På det sättet kunde vi ställa krav och få någon form av mandat, vilket vi fick, säger Åsa som berömmer styrelsen för intresset de visat ungdomssatsningen.

Att föreningen har ett elitlag i toppen gynnar förstås även ungdomssatsningen.

– Våra tjejer går på alla elitmatcher och hjälper till, säger Åsa och berättar att elitlaget i vintras tackade för stödet och hjälpen genom att arrangera en turnering där de unga spelarna fick prova på att spela tillsammans med sina idoler.

– Det var roligt att se hur tjejerna lös upp när de fick beröm av en elitspelare.

Och visst blir närheten till eliten en sporre.

– Vi har fyra träningar i veckan plus match på helgerna, men många av tjejerna vill träna mer, säger Fia.

Motiverade. – Jag har hört föräldrar berätta att deras barn vägrar missa en träning även om de är krassliga, det är roligt att de uppskattar det så mycket, säger ungdomstränaren Fia Lindstedt som på                              grund av ungdomarnas starka engagemang för sporten inte känner att det är någon uppoffring att vara tränare, inte ens när uppgiften är att göra ett körschema eller ta hand om tvätten.Foto: Sofia Gustafsson
Talanger. Malin Sjöblom, Merta Sjögren, Hanna Viggerborn och Ida Larsson börjar bli vana vid att spela i distriktslaget, trots att de egentligen inte har åldern inne för det än på ett år.
Ungdomstränarna Maja Frödén och Fia Lindstedt tillsammans med Lindesberg Volleys ungdomsansvariga, Åsa Viggeborn.

Mer läsning

Annons