Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shell sänker priset – men inget krig lovar mackarna

Artikel 5 av 8
Nu och då
Visa alla artiklar

Är det ett priskrig under uppsegling bland stans bensinmackar, luciadagen 1980, då Shell sänker sina priser och OK hakar på? Nej, säger bensinhandlarna själva.

Annons
Sänkt bensinpris! Så står det på banderollen vid Kristinavägen. Men något priskrig är inte under uppsegling, försäkrar man. Foto: Bergslagspostens arkiv/Lindesbergs kulturhistoriska arkiv

Först ut var Shell som firade ett jubileum med att sänka priset med 15 öre. Närmsta grannen OK var inte sen att hänga på. 2,98 kostar en liter bensin där.

Och snart ska Texaco sänka priset med ytterligare ett öre, fast bara i två dagar.

Stans övriga fem bensinmackar verkar däremot sitta stilla i båten.

– Bensinförsäljning är en mycket olönsam affär och det vore rena vansinet att slå ned priset bara för att en konkurent tillfälligt gör det. Jag betvivlar starkt att ett priskrig skulle vara till någon glädje för kunden, säger Harald Johansson på Esso-macken till Bergslagsposten.

– Minst fem öre mer per liter är vad vi behövde tillgodoräkna oss för att kunna betrakta bensinförsäljningen som något annat än en renodlad service. Trots att alla blivit dyrare har våra avancer på bensinen legat stilla under de sista femton åren, säger han.

Och konkurenten instämmer.

– Det finns ingen anledning för oss att sänka priset bara för att lockpriser ingår i en konkurents jubileumsjippo, säger personalen på macken BP till tidningen Bp.

”Hoppas ej på priskrig – bensinen snart dyrare igen”, är tidningens något dystra rubrik denna luciadag 1980.

April 2015. 35 år senare har macken blivit OKQ8 och telegrafen mittemot nuvarande Frosths blivit parkeringsplats.
Alla artiklar i
Nu och då
Annons